Posjet Osnovnoj školi Višnjevac

Posjet Osnovnoj školi Višnjevac

Visnjevac Osn skola

U skladu s planom i ovlastima pravobraniteljice za djecu, njezina savjetnica Sanja Vladović posjetila je 8. travnja 2016. Osnovnu školu Višnjevac, u Višnjevcu kod Osijeka, te se upoznala s njezinim radom i uvjetima u kojima se odvija odgojno-obrazovni proces. Razgovarala je s ravnateljem Danom Končarom i pedagoginjom Melitom Krstić koji su je informirali o svim važnim pitanjima u vezi s funkcioniranjem škole te joj pokazali sve prostore u kojima se odvija nastava, slobodne aktivnosti i prehrana učenika. Prilikom posjeta savjetnica je učenicima održala predavanje o dječjim pravima, s naglaskom na prava u obitelji, budući da ih je to područje posebno zanimalo.
Predavanje su slušali učenici koji sudjeluju u izbornoj nastavi o građanskom odgoju. Prisutni su bili i članovi Dječjeg gradskog vijeća, budući da dječja gradonačelnica Grada Osijeka Iva Komar pohađa upravo OŠ Višnjevac, a voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Silvija Vukašinović nastavnica je u ovoj školi.
Učenici su vrlo aktivno sudjelovali u druženju sa savjetnicom pravobraniteljice za djecu, iznijeli svoje viđenje zaštite pojedinih prava djece te postavili niz vrlo važnih pitanja u vezi s temom, posebice o pravima djece u obiteljskom okruženju. Pritom su učenici pokazali iznimno poznavanje dječjih prava te zainteresiranost i želju da doznaju još više. Zbog iskazanog interesa, dogovoreni su i novi susreti i aktivnosti savjetnice Sanje Vladović s učenicima.