Posjet Osnovnoj školi “Eugen Kumičić” u Rijeci

Posjet Osnovnoj školi “Eugen Kumičić” u Rijeci

Na poziv ravnateljice Osnovne škole “Eugen Kumičić” u Rijeci, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar posjetila je 30. studenoga 2016. školu te je učenicima, članovima školskog Vijeća učenika, predstavila instituciju pravobranitelja za djecu, Konvenciju o pravima djeteta i dječja prava. Susret je ostvaren kao dio aktivnosti djece u sklopu novog školskog projekta “Gradimo svjetove budućnosti”, gdje učenici istražuju pojedina zanimanja živom riječju, uz pomoć vanjskih suradnika.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu s učenicima je, u prostoru školske knjižnice, razgovarala o pravima djece i važnosti poštovanja prava drugoga. Učenici već raspolažu s puno informacija o pojedinim dječjim pravima te su pripremili brojna pitanja o kojima su razgovarali i pokazali velik interes, posebno o samom načinu rada pravobraniteljice i prijavama i upitima po kojima postupa, o roditeljstvu, neprimjerenom ponašanju roditelja prilikom navijanja na dječjim utakmicama i zaštiti djece od nasilja i zanemarivanja u obitelji i na drugim mjestima. Djecu su zanimale i aktivnosti Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Na susretu su bile ravnateljica i sve tri stručne suradnice škole.

Posjet školi bio je i prilika za razgovor savjetnice pravobraniteljice s ravnateljicom škole Anom Anić Opašić, pedagoginjom Bojanom Marin i socijalnom pedagoginjom Tanjom Đoić o redovitom radu i uvjetima u školi, kao i o brojnim aktivnostima i projektima u koje je uključena škola i njezini učenici. Primjerice, ova škola je među prvim riječkim školama uključena u UNICEF-ov program “Škole bez nasilja”. Godine 2011. dobili su i nagradu “Nipetnišest”, za učinjeno humano i hrabro dijelo, a 2013. tadašnja učenica škole Liana Šošo bila jedna je od dobitnica godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku godinu 2012./2013. Također, učenici i nastavnici ove škole primili su u 2014. godini priznanje “Krunoslav Sukić” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici.