Posjet otočnim školama u Zadarskoj županiji

Posjet otočnim školama u Zadarskoj županiji

Zadarski_otociOd 4. do 6. svibnja 2010. savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Pezo posjetila je otočne škole na području Zadarske županije. Savjetnica je posjetila Osnovnu školu Valentina Klarina u Preku na otoku Ugljanu, Osnovnu školu “Petar Lorini” u Salima na Dugom otoku i Osnovnu školu Vladimira Nazora u Neviđanima na otoku Pašmanu.

Pri obilascima škola, ravnatelji i stručni suradnici škola upoznali su savjetnicu s uvjetima u kojima djeluju ove škole. Savjetnica je razgovarala i s djecom članovima Učeničkih vijeća, koji su joj postavili brojna pitanja o njenom radu te predstavili svoje viđenje stanja njihovih prava u školi i na otoku. Tom prigodom savjetnica se sastala i s načelnicima općina, koji su joj ukazali na probleme s kojima se djeca suočavaju u ostvarenju svojih prava na otoku.

Posjeti školama dio su redovitog rada Ureda pravobraniteljice za djecu, koji uključuje obilaske odgojno-obrazovnih i drugih ustanova u kojima u djeca borave. Cilj ovih posjeta je upoznavanja djece s Konvencijom o pravima djeteta i radom pravobraniteljice za djecu, kao i stjecanje uvida u uvjete i kvalitetu zaštite prava i interesa djece.