Posjet Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju u Splitu

Posjet Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju u Splitu

Dijete iza ogradePravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njena savjetnica Branka Reić Kukoč obišle su 2. svibnja 2013. Polikliniku za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju u Splitu te su tom prilikom razgovarale s ravnateljicom ustanove Ivanom Šegvić.

 

Poliklinika je jedna od šest županijskih zdravstvenih ustanova, a radi na tri lokacije: na trećem katu zgrade na adresi Trg hrvatske bratske zajednice bb (bivša “Školska poliklinika”), gdje se sada nalazi Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, zatim na adresi Matoševa 2, na drugom katu (bivše “Staro rodilište”), gdje se sada nalazi Odjel za dijagnostiku i rehabilitaciju slušanja i govora te na adresi Put Meja 5, gdje se nalazi Odjel za dječju i adolescentnu psihijatriju te dio Odjela za dijagnostiku i rehabilitaciju slušanja i govora.  

Pravobraniteljicu, kao podržavateljicu nekadašnje akcije “Brinemo li se dovoljno?”, posebno su zanimali podaci vezani za zaštitu mentalnog zdravlja djece te rad Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju. Cilj akcije “Brinemo li se dovoljno?” bio je, kroz niz aktivnosti održanih tijekom 2009. i 2010. godine, senzibilizirati javnost i lokalne vlasti o potrebi stvarne brige za djecu i mlade, posebice za njihovo mentalno zdravlje. Kao rezultat tadašnjih aktivnosti oformljen je dodatni tim, koji čine liječnik psihijatar, psiholog i socijalni pedagog, a financira ga Grad Split i djeluje u okviru Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju Poliklinike. Broj pruženih usluga ovoga tima tijekom 2013. godine potvrđuje kako postoji potreba za ovakvom uslugom, kao i potreba za jačanjem Odjela koji skrbi za mentalno zdravlje djece. Pravobraniteljica je obaviještena i da je Ugovor s Gradom o financiranju ovog tima početkom travnja produljen na još tri godine.