Posjet pravobraniteljice Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u Višnjevcu

Posjet pravobraniteljice Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u Višnjevcu

U okviru redovnih obilazaka prostora u kojima privremeno ili trajno borave djeca Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Ana Babić 25. kolovoza 2023.posjetile su Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Višnjevcu. Predsjednik Centra Tomislav Ramljak sa svojim timom predstavio je pravobraniteljici i savjetnici rad, programe i aktivnosti Centra.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodeća je organizacija i djeluje više od 15 godina u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja putem interneta. Centar uz program Centra za sigurniji internet, provodi i tretmanski rad s djecom u šest poludnevnih boravaka u pet hrvatskih županija. U okviru Centra djeluje Savjetovalište za roditelje, djecu i mlade i Nacionalni pozivni Centar za nestalu djecu putem linije 116 000 dostupne djeci i roditeljima 24 sata dnevno.

U Centru je više od 100 djece u svakodnevnom tretmanu s kojima radi više od 20 zaposlenih stručnjaka različitih profila (psiholozi, socijalni pedagozi, psihoterapeuti, socijalni radnici i dr.). Centar ima organiziran mobilni tim stručnjaka koji po potrebi izlazi na teren. Na godišnjoj razini preko 30 000 djece sudjeluje u brojnim aktivnostima Centra, a preko 150 volontera se aktivno priključi radu Centra. Centar podupire preko 50 organizacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Centar u okviru svojih aktivnosti organizira edukacije za stručnjake, primarno odgojno obrazovne djelatnike, te je do sada kroz edukacije u organizaciji Centra prošlo više od 200 stručnjaka. Uz novootvorene prostore Centra u planu je izgradnja Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece sa smještajnim kapacitetima za roditelje i djecu.

Centar za sigurniji internet osnovan je s ciljem zaštite djece i mladih od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja na internetu. Najvažnije usluge koje pruža su linija podrške za djecu i roditelje 0800 606 606 te hotline putem kojeg korisnici mogu anonimno prijaviti ilegalni sadržaj na internetu na službenoj web stranici csi.hr.

S ciljem širenja usluga i aktivnosti Centra na druge dijelove Hrvatske, a za početak u Splitsko-dalmatinskoj županiji čiji je Župan iskazao interes za pružanjem podrške u osnivanju Podružnice Centra prilikom obilaska  raspravljalo se o uvjetima i  mogućnostima rada Centra u Splitu.

Prilikom obilaska pravobraniteljica i njezina savjetnica saznale su nešto  više o trendovima i izazovima zaštite djece u digitalnom okruženju. Raspravljalo se i o uvođenju AMBER alerta– sustava masovnog obavještavanja javnosti o nestanku djeteta putem svih raspoloživih medija. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu od 2014. apelira vladajućima na važnost uvođenja tog sustava u Hrvatsku kako bi potraga za nestalom djecom bila što brža, efikasnija i sigurnija.

Pravobraniteljica za djecu  pohvalila je rad Centra koji usmjerava svoje napore u efikasnu zaštitu djece kroz suradnju s državnim institucijama, ali i djelovanjem jedinstvenog Savjetovališta za roditelje, djecu i mlade.

Posebno je istakla svestranost u radu i aktivnosti koje su vezane uz različite dijelove života djece, odnosno uz različita prava djece kao i prostorije i opremljenost Centra koji su iznad svakog standarda, kao i stručni kadar. Pravobraniteljica je naglasila kako bi voljela da sva djeca u Hrvatskoj imaju mogućnost pristupa ovakvim ustanovama te izrazila spremnost za nastavak suradnje s Centrom. Predstavnike Centra pozvala je na sudjelovanje u panel raspravi na konferenciji „Zaštita djece u digitalnom dobu“ koja će se održati u Splitu 3. listopada u organizaciji Pravobraniteljice za djecu.