Posjet pravobraniteljice Međimurskoj županiji

Posjet pravobraniteljice Međimurskoj županiji

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević boravila je 11. svibnja 2022. u Međimurskoj županiji te se sastala sa županom Matijom Posavcem, predstavnicima Centra za socijalnu skrb Čakovec i Policijske uprave međimurske.  Tom prilikom razgovaralo se o situaciji u županiji, a posebno o položaju Roma, ulaganjima županije u odnosu na romsku populaciju, posebno u  odgoj i obrazovanje romske djece, kapacitete vrtića, uključivanju djece u vrtiće, odnosno predškolu, subvencioniranje romskih roditelja, zatim o zapošljavanju, sigurnosnim uvjetima života u romskim naseljima, stambenom zbrinjavanju i socijalnoj politici te o postojećim projektima i inicijativama za povećanje kvalitete života u Međimurskoj županiji, s posebnim fokusom na povećanje kvalitete života djece.

Pravobraniteljica je također posjetila Policijsku upravu međimursku, gdje je održan radni sastanak na kojem je upoznata s problematikom stanja sigurnosti i kretanja kriminaliteta s posebnim osvrtom na zaštitu djece, te aktualnim projektima koji se provode u međuresornoj suradnji.

Na sastanku su iz Policijske uprave bili Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova, Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske, Zlatko Baranašić, voditelj Službe kriminalističke policije, Željka Mihoković, policijski službenik za mladež te Maja Odrčić Mikulić, privremena pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije, Ivana Majnarić, voditeljica Odjela za djecu, mlade i obitelj Centra za socijalnu skrb Čakovec i Andrea Krznar, županijska koordinatorica UNICEF-ovog programa “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj”.

Cilj ovog programa u području Međimurske županije, koji UNICEF provodi s partnerima, jest omogućiti pristup: integriranim uslugama zaštite djece i podrške obiteljima; uslugama rane intervencije; te kvalitetnom inkluzivnom predškolskom odgoju i obrazovanju. Aktivnosti programa usmjerene su na pružanje podrške djeci i roditeljima, edukaciju stručnjaka i uspostavu Centara za djecu i obitelji, kao mjesta integrirane podrške i ciljanih intervencija stručnjaka. (Foto: https://medjimurska-policija.gov.hr/)