Posjet pravobraniteljice za djecu Međimurskoj županiji

Posjet pravobraniteljice za djecu Međimurskoj županiji

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević posjetila je 6. lipnja 2019. Međimursku županiju kako bi se upoznala sa stanjem zaštite prava djece te kvalitetom života djece Roma, kao i s aktualnom situacijom, posebno s obzirom na probleme koji su istaknuti na nedavnom prosvjedu u Međimurju. Na poziv pravobraniteljice za djecu, župan Međimurske županije Matija Posavec ustupio je prostor županije za sastanak pravobraniteljice s predstavnicima nadležnih institucija i tijela, a središnja tema sastanka bila je kvaliteta života romske djece u Međimurskoj županiji.

Na sastanku su, uz župana Matiju Posavca, pravobraniteljicu i njezinu savjetnicu Ivonu Salaj, sudjelovali i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, savjetnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske Vladimir Faber sa svojim suradnicima, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić te predstavnik romske zajednice Matjaš Oršuš. Razgovaralo se o situaciji u Međimurskoj županiji, položaju Roma, odgoju i obrazovanju djece, zapošljavanju, sigurnosnim uvjetima, stambenom zbrinjavanju, socijalnoj politici te o postojećim projektima i inicijativama za povećanje kvalitete života u Međimurskoj županiji, s posebnim fokusom na povećanje kvalitete života djece.

Nakon održanog sastanka, pravobraniteljica Pirnat Dragičević i zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske posjetili su Općinu Pribislavec te razgovarali s načelnicom općine Višnjom Ivačić i njezinim zamjenicima Krunoslavom Kamenićem i Željkom Balogom.

Istoga dana, neposredno prije sastanka, pravobraniteljica je sa svojom savjetnicom posjetila Osnovnu školu dr. Ivana Novaka u mjestu Macinec. Tom prilikom razgovarale su s ravnateljicom škole Boženom Dogša o predškolskom i osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju djece. Školu pohađa ukupno 433 učenika te je u njoj zaposleno 47 učitelja, tri stručna suradnika i četiri romska pomagača. Ravnateljica ih je upoznala s uvjetima rada u školi, navela kako se zbog ograničenog prostora i nastava i program predškole održavaju u dvije smjene te da škola nema sportsku dvoranu koja im je jako potrebna. Tijekom posjeta školi pravobraniteljica i savjetnica razgovarale su s učenicima o njihovom obrazovanju u školi, o tome koliko su zadovoljni školom te o njihovim planovima za ljetne praznike. (Na slici OŠ I. Novaka Macinec, izvor: http://www.os-inovaka-macinec.skole.hr)