Posjet prihvatnom centru za izbjeglice kod Opatovca

Posjet prihvatnom centru za izbjeglice kod Opatovca

Opatovac P FAH H9217960Savjetnici pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović i Darko Laksar posjetili su 24. rujna 2015. prihvatni centar za izbjeglice pored mjesta Opatovac, u sastavu Općine Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prihvatni centar je uređen za prihvat izbjeglica koje dolaze iz pravca Republike Srbije, preko Tovarnika i Bapske. Budući da je među njima veliki broj djece, savjetnici pravobraniteljice posebno su se zanimali za uvjete skrbi o njima, a osobito za zaštitu djece koja su odvojena od roditelja.

Savjetnici su se ondje sastali s pomoćnicom ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak i drugim predstavnicima MUP-a, koji su ih proveli kroz prihvatni centar i upoznali s operativnim djelovanjem policije, vojske, udruga, zdravstvenih djelatnika, djelatnika centara za socijalnu skrb te drugih službi u njemu. Obaviješteni su o protokolu postupanja policije prilikom registracije izbjeglica, nakon čega slijedi liječnički pregled i smještaj u šatore.
U suradnji s organizacijom Crvenog križa, ondje su aktivni i UNICEF, Save the children, UNHCR, Jesuit refuge service i druge organizacije i udruge. UNICEF je postavio šator u kojem je organiziran prostor igraonice za djecu, u kojem kao animatori rade i članovi Društva “Naša djeca”. Prema navodima animatora djeca dolaze u igraonicu i uključuju se u igru, pomažu pritom i prevoditelji, a do trenutka posjeta oko 130 ih je sudjelovalo u tim aktivnostima.
Budući da su u uvjetima migracija posebno ranjiva i najugroženija djeca bez pratnje odraslih, odvojena od roditelja i drugih članova obitelji, njima se treba osigurati posebna zaštita. Neka djeca odvojila su se od obitelji tijekom putovanja, a neka su i krenula na put sama, što ih čini osobito ranjivim, potencijalnim žrtvama nasilja i iskorištavanja. Zbog takvih mogućih situacija zatražena je stalna pomoć socijalne službe u prihvatnom centru, radi trenutačnog postavljanja skrbnika djetetu i njegova smještaja u odgovarajuću ustanovu dok se ne osigura njegovo povezivanje s roditeljima ili srodnicima. (Foto: HINA)