Posjet Privatnoj umjetničkoj gimnaziji

Posjet Privatnoj umjetničkoj gimnaziji

privatna_umjetnickaPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić posjetila je 6. veljače 2009. Privatnu umjetničku gimnaziju u Zagrebu i susrela se s učenicima trećeg i četvrtog razreda, kojima je predstavila djelokrug, nadležnosti i način rada pravobraniteljstva za djecu.

Susret je organiziran u sklopu sata medijske kulture, kojem su nazočile i vlasnica i osnivačica škole Rasima Kajić te Sunčica Findak, koja u školi predaje medijsku kulturu. Nakon uvodnog predstavljanja učenici su pokazali veliko zanimanje za brojna pitanja zaštite djece i mladih. Pravobraniteljicu su pitali zašto se ne povećaju kazne za maloljetne prekršitelje, odnosno, zašto se počiniteljima nasilja izriču blage kazne te kakva su ograničenja za noćne izlaske mladih i tko to kontrolira. Zašto nas nitko ne uči odgovornom spolnom ponašanju, zašto to nije obavezni predmet kao i svaki drugi koji nitko ne može birati – bilo je jedno od pitanja, a učenike je zanimalo i kontrolira li itko nastavnike koji se ne pridržavaju Pravilnika o ocjenjivanju učenika.

Zanimalo ih je i temeljem čega se donose odluke s kojim će roditeljem dijete živjeti nakon razvoda roditelja, zašto se mnogo češće donose odluke da djeca žive s majkama nego s očevima, zašto se ne kažnjavaju roditelji koji krše dječja prava na susrete s drugim roditeljem i slično.

Odgovarajući na pitanja pravobraniteljica je rekla da joj se svi učenici, koji to žele, mogu i sami obratiti osobno, običnom ili elektroničkom poštom te ih je pozvala da posjete internetske stranice ww.dijete.hr.