Posjet Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji

Posjet Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i savjetnica Ana Albrecht Čekada obišle su 27. svibnja 2022. Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Tom su prilikom razgovarale s ravnateljicom Jane Sclaunich  i psihologinjom Sabinom Saltović, te s učenicima škole.

Prva riječka hrvatska gimnazija (PRHG) osnovana je 1627. godine te je jedna od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj. U zgradi u centru Rijeke djeluje više od 120 godina, a prostor dijeli (u suprotnim smjenama) s  Gimnazijom Andrije Mohorovičića. Budući da svaka škola ima po gotovo 500 učenika, postoji potreba za novim, većim i modernijim prostorom. Tim više što PRHG zbog nedostatka prostora nije u mogućnosti provoditi neke dodatne željene programe i aktivnosti.

Pravobraniteljica i savjetnica tijekom posjeta su razgovarale s učenicima o njihovim pravima, a posebno o pravu na participaciju te o predmetu “Škola i zajednica” (ŠiZ), koji su učenici pohvalili i izrazili želju i nadu da će se njegovo provođenje nastaviti te proširiti na više razreda. Zadovoljni su mogućnošću izbora tema koje su im važne te istraživanjem teme, aktivnim sudjelovanjem u kreiranju nastave i nalaženju rješenja problema.

Nastavni predmet “Škola i zajednica” (ŠiZ) za učenike srednjih škola razvio je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom. Budući da se predmet provodi u PRHG kao pilot projekt u školskoj  godini 2021./2022., te da su učenici u vezi s time pokazali veliki interes i zadovoljstvo, nadamo se nastavku ovog inovativnog kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.

Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji je 2021. godine odobreno provođenje programa međunarodne mature – International Diploma Program (IB DP), koji provodi International Baccalaureate Organization (IBO). Osim toga, škola sudjeluje u nizu aktivnosti, projekata i programa kao što su SiLab, Steps 2030 World, Life After Sport, Književni program “Rijeka riječi” i mnoge druge, kojima učenici stječu korisne kompetencije, znanja i vještine.