Posjet riječkoj podružnici Dječjeg doma I. B. Mažuranić Lovran

Posjet riječkoj podružnici Dječjeg doma I. B. Mažuranić Lovran

U sklopu redovitog plana obilazaka ustanova za djecu, savjetnice pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar i Lidija Petrović obišle su 29. siječnja 2020. Dječji dom “Ivana Brlić Mažuranić” Lovran, Podružnicu u Rijeci.

Dječji dom “Ivana Brlić Mažuranić” Lovran javna je ustanova  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja pruža usluge skrbi o djeci i mladima izvan vlastite obitelji, kao i izvaninstitucijske usluge. Dom djeluje na tri lokacije: u Lovranu, zatim u Podružnici Rijeka te u stambenoj zajednici (organizirano stanovanje) u Rijeci. Od veljače 2017. pruža se i usluga poludnevnog boravka za jednu skupinu djece školske dobi pri Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Rijeci.

U vrijeme obilaska u Podružnici Rijeka bilo je smješteno 15 djece i jedna maloljetna majka, a petero djece je na cjelodnevnom boravku. Prilikom obilaska savjetnice su razgovarale sa socijalnom radnicom Majom Modrušan i predstojnicom Podružnice u Rijeci Milicom Tomić, višom medicinskom sestrom, te su obišle prostore doma u kojima borave djeca.

Sljedećeg dana, 30. siječnja 2020., savjetnice su u Opatiji sudjelovale na stručnom skupu “Suvremeni pristupi obitelji u socijalnoj skrbi” u organizaciji Dječjeg doma “Ivana Brlić Mažuranić” Lovran u sklopu projekta “Osmijeh – Podrška procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih”. Više o skupu može se pročitati na mrežnoj stranici Dječjeg doma “Ivana Brlić Mažuranić” Lovran.