Posjet romskim naseljima na području Grada Rijeke

Posjet romskim naseljima na području Grada Rijeke

RujevicaŽeleći se upoznati s položajem i uvjetima života romskih obitelji i djece na području Grada Rijeke, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić posjetila je 9. travnja 2015. dva romska naselja na području Grada Rijeke, na Rujevici i u Mihačevoj Dragi.

 

Obilasku su se pridružili ravnatelj Riječkog centra za socijalnu skrb Karlo Balenović sa svojim suradnicama, predstavnici gradskih odjela Grada Rijeke za komunalni sustav i zdravstvo i socijalnu skrb te volonteri udruge Oaza iz Rijeke. S pravobraniteljicom su bile i njezine savjetnice Ivona Salaj i Danijela Žagar.

Pravobraniteljica za djecu je, u pratnji predstavnika Udruge mladih Roma Rijeka “Romska budućnost”, Udruge Roma Rijeka i Udruge Aškalija Rijeka, vidjela uvjete u kojima žive romske i druge obitelji u ovim naseljima te joj je ukazano na konkretne probleme s kojima se susreću. Problemi se uglavnom odnose na infrastrukturne teškoće zbog cestovne infrastrukture, nedostupnosti vode i struje, ali i na pojedinačne probleme u ostvarivanju statusnih prava i teškoće na koje nailaze roditelji i djeca, na što su joj se mještani pritužili u razgovoru prilikom obilaska.

Upravo u vrijeme obilaska romskog naselja u Mihačevoj Dragi, pravobraniteljica i drugi posjetitelji obaviješteni su kako je naselju napokon ponovno omogućena opskrba tekućom vodom iz vodovoda, nakon što su čak deset dana bili bez vode. Tom prilikom istaknuti su i neki pozitivni primjeri u vezi s unapređivanjem stambenih uvjeta pojedinih obitelji i nastojanjima mještana da se poboljšaju opći uvjeti života u naseljima, primjerice, izgradnjom igrališta, mjesnog centra i slično.