Posjet školi i dječjem vrtiću u Hrvatskoj Kostajnici

Posjet školi i dječjem vrtiću u Hrvatskoj Kostajnici

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u Petrinji je 19. veljače 2021., zajedno sa svojom savjetnicom Valentinom Paver, prisustvovala na još jednom tjednom koordinacijskom sastanku timova koji pružaju psihosocijalnu podršku stanovništvu na području najteže pogođenom potresom. Ovi sastanci održavaju se svakog tjedna u Petrinji, u šatoru Hrvatskog Crvenog križa i predstavljaju važno mjesto razmjene informacija radi planiranja i usklađivanja daljnjeg djelovanja na terenu.

Uključivši se u raspravu pravobraniteljica je podsjetila da, s obzirom na formiranje kontejnerskih naselja u kojima se djeca suočavaju s potpuno izmijenjenim uvjetima života, valja promišljati i o posebnim aktivnostima koje će se organizirati i ponuditi djeci smještenoj u tim naseljima.

Istoga dana pravobraniteljica i njezina savjetnica posjetile su Osnovnu školu Davorina Trstenjaka i Dječji vrtić  “Krijesnica”  u Hrvatskoj Kostajnici. U školi su se sastale s ravnateljicom škole Medinom Omerović Pužar i pedagoginjom Lidijom Škorić Golić, koje su izvijestile o organizaciji rada i života škole koja ima 246 učenika. Trenutačno ova škola ugošćava i dvadesetak djece iz Područne škole Graboštani koja je oštećena u potresu i za tu djecu je organiziran prijevoz.

Dječji vrtić “Krijesnica” pohađa šezdesetak djece, a ondje je pravobraniteljica razgovarala sa zamjenicom ravnateljice Ivankom Kranjec Rudak te se sastala i s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Bišćanom.

Susretima su prisustvovali i voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a Sandra Veber, glasnogovornica Policijske uprave sisačko-moslavačke Maja Blažević, voditelj službe Velimir Tišma i  policijski službenik te službe Petar Jengić  koji su u OŠ Davorina Trstenjaka i DV “Krijesnica” proveli više preventivnih programa iz svojega djelokruga.