Posjet slovenskoj “Kući za djecu” za žrtve spolnog zlostavljanja

Posjet slovenskoj “Kući za djecu” za žrtve spolnog zlostavljanja

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević boravila je 17. listopada 2022. u službenom posjetu Uredu pravobranitelja Republike Slovenije (Varuh človekovih pravic), gdje joj je  domaćin bio zamjenik  pravobranitelja dr. Jože Ruparčič.

Tom je prilikom pravobraniteljica, zajedno s delegacijom iz Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske na čelu s ministrom Ivanom Malenicom, posjetila i razgledala nedavno otvorenu prvu Kuću za djecu u Sloveniji, ustrojenu po uzoru na Barnahus, kao model zaštite djece, žrtava kaznenih djela, ponajprije seksualnog nasilja. Ravnateljica Kuće Simona Mikec je, uz predstavnika Ministarstva pravosuđa Slovenije, te predstavnike Vijeća Europe i Europske komisije predstavila uvođenje Kuće za djecu u Sloveniji kao jedan od načina jačanja pravosuđa prilagođenog djeci i jačanja pristupa sustava i institucija prema djeci kao nositeljima i subjektima prava, kroz projekt Europske unije i Vijeća Europe.

Tako ustrojena Kuća za djecu mjesto je na kojemu se provodi cjelokupna obrada djece, žrtava i svjedoka kaznenih djela, po načelu “sve na jednom mjestu”, u prostoru koji je prilagođen djeci i u kojemu se ona mogu osjećati sigurnom, prihvaćenom i zaštićenom. Cilj ovoga posjeta bio je razmatranje mogućnosti da se i u Hrvatskoj implementira sličan europski model zaštite djece nazvan Barnahus (“dječja kuća”), namijenjen žrtvama spolnog zlostavljanja.  Riječ je o modelu koji osigurava kvalitetan, humani i podržavajući pristup djeci u situacijama koje su za njih iznimno traumatične i osjetljive.