Posjet SOS Dječjem selu Lekenik

Posjet SOS Dječjem selu Lekenik

 

SOS_LekenikU sklopu redovitih aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu, koje uključuju i obilaske svih prostora u kojima su djeca smještena, savjetnice Lidija Petrović i Davorka Osmak Franjić posjetile su 20. srpnja 2011. SOS Dječje selo Lekenik i Zajednicu mladih Velika Gorica.

Tijekom obilaska SOS Dječjeg sela Lekenik savjetnice su razgovarale s direktorom Sela Mariom Čovićem,  o kvaliteti skrbi koja se pruža djeci, o participiranju djece u različitim aspektima života u Selu, o uključenosti roditelja u život djece, o zaštiti privatnosti djece, zdravstvenoj skrbi, o obrazovanju djece i njihovim aktivnostima u i izvan SOS Dječjeg sela te o edukaciji SOS mama i SOS teta. Posjetile su jednu od kuća u Selu te razgovarale s djecom, SOS mamom i SOS tetom zatečenima u kući. Obišle su tom prilikom cjelokupni prostor SOS Dječjeg sela Lekenik, kao i prostor Društvenog centra Hermann Gmeiner, u kojem se održavaju sve slobodne aktivnosti u koje su uključena djeca smještena u Selu. Budući da je u Društvenom centru tada u tijeku bila “Parlaonica”, koju vodi dramski pisac Rusmir Agačević, razgovarale su i s djecom koja su sudjelovala u raspravi i s voditeljem. Tema razgovora s djecom bili su načini ostvarivanja njihovih temeljenih prava određenih Konvencijom o pravima djeteta.

Povodom zaprimljene obavijesti da se Zajednica mladih Velika Gorica s danom 1. rujna 2011. godine zatvara zbog “visokih troškova održavanja kuće i nerentabilnosti”  savjetnice pravobraniteljice posjetile su i tu Zajednicu, gdje su razgovarale s voditeljicom Desiree Xigga Koprivnjak i djecom koja su u trenutku obilaska bila u kući. (Foto: www.sos-dsh.hr)