Posjet studenata socijalnog rada iz Belgije

Posjet studenata socijalnog rada iz Belgije

Gent mU sklopu suradnje pravobraniteljice za djecu sa Studijskim centrom socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studenti Studija socijalnog rada na Hogeschool u Gentu u Belgiji, s kojom zagrebački fakultet surađuje, došli su 5. studenoga 2015. u Malu kuću dječjih prava. Grupa od 16 studenata i njihove dvije profesorice željeli su upoznati način rada i nadležnosti pravobraniteljice za djecu, problematiku kojom se ona najviše bavi te kako ostvaruje kontakte i suradnju s djecom.
Ovaj posjet belgijskih studenata nastavak je suradnje započete u rujnu, kad se profesorica Greet De Brauwere sa Hogeschool Gent sastala s pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić i pokazala je veliko zanimanje za rad njezinog Ureda i Male kuće dječjih prava. Studentima i profesorima ustroj i rad Ureda, kao samostalnog i neovisnog tijela koje štiti prati i promiče prava djece u Hrvatskoj, predstavila je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika. Uz nju su pojedine aspekte djelovanja pravobraniteljstva prikazale zamjenica pravobraniteljice Ester Radmilo te savjetnice Davorka Osmak Franjić, Lidija Petrović, Mirna Slaviček Pešut i Ivona Salaj.

Gent velNjihova izlaganja potaknula su goste da postave mnoga dodatna pitanja. Među ostalim, zanimalo ih je detaljno objašnjenje načina izbora članova Mreže mladih savjetnika – MMS-a te njegova uloga i način komuniciranja MMS-a i pravobraniteljice. Interesirali su se za položaj djece pripadnika romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, o zaštiti djece izbjeglica u aktualnoj izbjegličkoj krizi, o procesu deinstitucionalizacije skrbi o djeci, zaštiti djece od izrabljivanja dječjeg rada. Posebno ih je zanimalo na koji način se djeca mogu obratiti izravno pravobraniteljici, na koji se način nastoji povećati dostupnost i “otvorenost” institucije prema djeci, osobito prema ranjivim skupinama djece te prema mlađoj djeci i slično. Također su pokazali zanimanje za publikacije pravobraniteljice za djecu na engleskom jeziku i ostali promidžbeni materijal Ureda koji su dobili na dar.