Posjet Terapijskoj zajednici “Reto centar – Prijatelji nade”

Posjet Terapijskoj zajednici “Reto centar – Prijatelji nade”

retoPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i njene savjetnice Lidija Petrović i Branka Reić Kukoč obišle su 29. travnja 2015. Terapijsku zajednicu “Reto Centar – Prijatelji Nade”, Kuću za žene u Planom u Trogiru, u kojoj s majkama borave i djeca.

 

Terapijska zajednica Reto centar je kršćanski centar za liječenje i rehabilitaciju ovisnosti koji u Republici Hrvatskoj djeluje na više lokacija. U Kući za žene u Planom, uz majke koje su tu radi rehabilitacije, mogu boraviti i njihova djeca. U vrijeme posjeta pravobraniteljice u kući je, uz 40 žena, bilo smješteno i 14 djece uglavnom jaslične i predškolske životne dobi.

U razgovoru s predsjednikom udruge Borisom Babarovićem i njegovim suradnicima pravobraniteljica je informirana o funkcioniranju, radu i programima koje udruga Reto centar provodi. Pravobraniteljicu je posebno zanimalo funkcioniranje terapijske zajednice, iskustva i praksa u pogledu skrbi za djecu te, s tim u vezi, suradnja zajednice s drugim institucijama.

Informirana je također o daljnjim planovima zajednice, posebice planovima za gradnju posebnog stambenog objekta za majke i djecu, kako bi se osigurali što bolji prostorni uvjeti za skrb o njima.