Posjet učenika OŠ Hugo Kon iz Zagreba

Posjet učenika OŠ Hugo Kon iz Zagreba

Učenici osmog razreda Osnovne škole OŠ Hugo Kon u Zagrebu posjetili su 17. svibnja 2022. Ured pravobraniteljice za djecu. Sastali su se s pravobraniteljicom Helencom Pirnat Dragičević i njezinim savjetnicama u Maloj kući dječjih prava. Ukupno 12 učenika došlo je u pratnji svojeg profesora povijesti Tomislava Šimića, koji je istaknuo da škola u ovoj školskoj godini namjerava organizirati posjete i drugim institucijama za zaštitu ljudskih prava. Svrha ovoga posjeta bila je da se učenici upoznaju s ulogom i ovlastima pravobraniteljice za djecu i načinom na koji ona prati, štiti i promiče prava djece.

Osim predstavljanja institucije Pravobranitelja za djecu i načina rada svojega Ureda, pravobraniteljica je predstavila Konvenciju o pravima djeteta, kao u svijetu najšire prihvaćen međunarodni ugovor, te obveze koje iz nje proizlaze za države članice, budući da Konvencija ima nadzakonsku snagu. Objasnila je da su prava zasnovana na potrebama djece i usmjerena na postavljanje standarda zaštite prava koje bi trebalo osigurati svakom djetetu kako bi se jamčio jednaki pristup uvjetima nužnim za zdravo odrastanje i razvoj djeteta.

Kroz igru i rad u grupama savjetnica Davorka Osmak Franjić uvela je učenike u razgovor o razlici između dječjih želja, s jedne strane, te dječjih potreba ili prava, s druge, što je potaknulo aktivnu raspravu. Djeca su pokazala veliko zanimanje za pitanja poput zaštite djece u sukobu sa zakonom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, participacije djece, a bili su zainteresirani i za rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

U ugodnom jednoipolsatnom druženju učenici su imali priliku i sami pokazati što znaju o dječjim pravima i istaknuti niz pitanja koja ih posebno zanimaju. Neki od njih istaknuli su da su o dječjim pravima, kao i o drugim ljudskim pravima, najviše doznali u školi, na nastavi povijesti, gdje su posebno uočili i razgovarali o tome kako se sadržaj i pristup ljudskim pravima mijenjao tijekom vremena.

Na kraju su, na poziv pravobraniteljice, učenici zabilježili svoje poruke i prijedloge za bolju zaštitu dječjih prava u našem društvu, pri čemu su mnogi istaknuli kako je važno da i djeca i odrasli bolje upoznaju i razumiju dječja prava. Poruke i prijedloge djece koje dobije u komunikaciji s djecom, pravobraniteljica uključuje u svoja izvješća i preporuke, te ih prenosi donositeljima odluka i relevantnim tijelima.

Na kraju susreta pravobraniteljica je pitala učenike u koje se srednje škole žele upisati, budući da su upravo na završetku osnovnog školovanja, te im je zaželjela mnogo sreće na predstojećim upisima.