Posjet Uredu za obitelj Riječke nadbiskupije

Posjet Uredu za obitelj Riječke nadbiskupije

Rijeca nadbPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, sa savjetnicom Danijelom Žagar, posjetila je 28. veljače 2013. Ured za obitelj Riječke nadbiskupije, gdje se sastala s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, voditeljem Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije vlč. Ivanom Nikolićem i njihovim suradnicama Vedranom Blašković i Željkom Frković. Tom prilikom upoznala se s radom Ureda za obitelj, osobito s njegovim preventivnim programima i aktivnostima.

 

Zbog sve težeg gospodarskog stanja i siromaštva, koje se negativno odražava na stanje dječjih prava, i Ured za obitelj Riječke nadbiskupije, i Ured pravobraniteljice uočili su potrebu kontinuiranog rada na prevenciji i pružanju podrške obiteljima.  Zajednički sastanak bi stoga trebao pridonijeti  jačanja suradnje dvaju Ureda.

Pravobraniteljica za djecu istaknula je važnost rada na prevenciji i pružanju potpore obiteljima, a kako Ured za obitelj Riječke nadbiskupije ima upravo preventivne programe, treba prezentirati njihov rad i aktivnosti  kako bi se mladima, bračnim parovima i roditeljima pružila mogućnost učenja. Sa stajališta Ureda pravobranitelja za djecu kojima se roditelji obraćaju već kad treba „gasiti požar“ u kojem stadiju je probleme puno teže rješavati, posebno se ogledava važnost preventivnih radnji i ranih intervencija.

Nadbiskup Devčić rekao je kako Crkva uvijek, a time i riječka mjesna Crkva, nastoji biti dio društva, dijeliti probleme i želje ljudi. „Na tome se temelji i rad Ureda za obitelj, kako bi pomogli obiteljima u njihovim nastojanjima, jer obitelj i djeca su temelj društva. Kada bi se u takve programe više ulagalo sigurno bi i društvu bilo bolje“, rekao je nadbiskup. Zahvalivši pravobraniteljici na posjetu istaknuo je važnost suradnje, održavanja kontakata i uzajamnog učenja. „I vaš Ured i naše djelovanje, jednako su u službi ljudi kojima želimo pomoći.“ Djelatnici Ureda za obitelj predstavili su neke od projekata koji se provode za edukaciju budućih supružnika, mladih bračnih parova i roditelja, istaknuvši kako su u te edukativne susrete uključena i djeca. (Foto: www.ri-nadbiskupija.hr)