Posjet Zatvoru u Osijeku

Posjet Zatvoru u Osijeku

Temeljem Sporazuma o međuinstitucionalnoj suradnji, zajedno s djelatnicima Ureda pučke pravobraniteljice koja je nositeljica poslova iz Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprječavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (NPM), savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović obišla je 22. ožujka 2017. Zatvor u Osijeku.

U okviru ovlasti i područja praćenja pravobraniteljice za djecu, savjetnica je u toj prilici pratila zaštitu prava djece u sukobu sa zakonom te djece koja posjećuju roditelje lišene slobode. Na zajedničkom sastanku s upraviteljem Zatvora Franjom Lulićem, voditeljem odjela osiguranja Damirom Arambašićem te voditeljicom odjela tretmana Ružom Kunom dobivene su informacije važne za djelovanje NPM, uključujući i one koje su se odnosile na zaštitu prava djece.

Savjetnici oba pravobraniteljska ureda obišli su zatvor, a savjetnica pravobraniteljice za djecu i prostoriju predviđenu za smještaj maloljetnika koji izvršavaju mjeru istražnog zatvora te prostoriju u kojoj djeca posjećuju roditelje lišene slobode.