Poziv na 19 dana aktivizma protiv nasilja nad djecom

Poziv na 19 dana aktivizma protiv nasilja nad djecom

2015 poster 19days en

Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske pridružuje se i ove godine obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga, na poziv i poticaj UN-ove partnerske organizacije Women’s World Summit Foundation – WWSF. U međunarodnoj akciji WWSF poziva na “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”, a središnja tema ove godine je prevencija bullyinga.

Upravo tom temom pravobraniteljica za djecu i njezina Mreža mladih savjetnika bavili su se kontinuirano od proljeća 2015. Posebno su obradili temu verbalnog i psihičkog zlostavljanja, kao nedovoljno prepoznatog “nevidljivoga nasilja”, čije su žrtve često prepuštene same sebi. Nerijetko ni ne znaju da su žrtve niti da mogu tražiti pomoć, a okolina često ne razumije i umanjuje posljedice psihičkoga zlostavljanja te im propušta pružiti odgovarajuću podršku. Članovi MMS-a, djeca u dobi od 12 do 17 godina iz cijele Hrvatske, u više su navrata zajednički analizirali taj problem i tragali za rješenjima, istraživali su pojedina važna pitanja zajedno sa stručnjacima koji se bave zaštitom djece od nasilja te predlagali što bi sve trebalo učiniti u Hrvatskoj – u obitelji, vrtiću/školi i lokalnoj zajednici – kako bi djeca bila zaštićena od vršnjačkoga nasilja i kako bi dobila odgovarajuću podršku tijekom odrastanja.
Na završnom sastanku o toj temi, koji će se održati upravo na Međunarodni dan prava djeteta 20. studenoga 2015., mladi će savjetnici dovršiti svoju vlastitu strategiju za sprečavanje nasilja među djecom te će ona biti upućena tijelima i institucijama koje mogu pripomoći njezinom provođenju u praksi. Istoga dana u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu u Zagrebu održat će se izložba radova učenika Škole likovnih umjetnosti Split, koji su ilustrirali poruke iz Konvencije o pravima djeteta. Izložba pod naslovom “Poznajem i poštujenm dječja prava”, bit će otvorena za posjet školama i drugim zainteresiranima uz najavu.
Iz godine u godinu sve više organizacija i institucija u svijetu pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. Smisao je obilježavanja tog datuma razvijati kulturu prevencije u društvu te graditi ozračje “nulte tolerancije” spram svake vrste nasilja nad djecom. Tim povodom pravobraniteljica za djecu proteklih je godina pozivala na sustavno djelovanje u društvu kako bi se spriječilo zlostavljanje i zanemarivanje djece. Tome može pridonijeti i odgoj za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba, na svim razinama odgoja i obrazovanja, kao i osnaživanje djeteta da zatraži pomoć kad god je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju. Važno je i otvaranje široko dostupnih savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja. U djelovanje na prevenciji nasilja potrebno je što više uključivati i samu djecu i mlade, koji mnogim svojim idejama, prijedlozima i aktivnostima pokazuju da to mogu i znaju.
Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pokrenula je UN-ova partnerska organizacija Women’s World Summit Foundation – WWSF, kako bi pridonijela jačanju svijesti o štetnosti svakog nasilja nad djecom i potrebi njegova sprečavanja. Kao podlogu za aktivnosti prevencije nasilja stručnjaci okupljeni u WWSF-u pripremili su poticajne materijale za rad s učenicima, razrađene uz predloženih 19 tema te priručnik s brojnim aktivnostima i primjerima.