Praćenje programa za djecu na Bazenima Lenije u Vinkovcima

Praćenje programa za djecu na Bazenima Lenije u Vinkovcima

U programu rada pravobraniteljice za djecu je i praćenje ostvarivanja prava djece na kvalitetne sadržaje u slobodnom vremenu. S tim ciljem, povezano sa sigurnošću djece na otvorenim i zatvorenim kupalištima, savjetnik pravobraniteljice za djecu Darko Laksar posjetio je 8. studenoga 2019. dvoransko plivalište Bazena Lenije u Vinkovcima, kojim upravlja gradska tvrtka Periska d.o.o. U tom je objektu, uz mogućnost rekreacijskog plivanja za građane, organizirana i obuka neplivača djece iz osnovnih škola s područja županije Vukovarsko-srijemske.

Savjetnik pravobraniteljice za djecu osobitu je pažnju posvetio upoznavanju organizacije korištenja bazena i sigurnosti djece prilikom obuke neplivača, kao i u prilikama kad bazen koriste udruge i plivački klubovi, kad se organiziraju programi vježbi te posjeti djece različitih dobnih skupina.

Obuka djece neplivača provodi se kroz više projekata tijekom godine za djecu predškolske i školske dobi (projekti Vinkovci za plivanje, Vodeni vrtić, Sigurnost na vodi) u suradnji s članovima Vinkovačkog plivačkog kluba i članovima Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci. Obuku provode voditelji projekta, stručno osposobljeni za plivačke programe i rad s djecom, prema Kodeksu pravila za provoditelje u projektima te uz pisanu suglasnost roditelja djece za sudjelovanje u obuci plivanja. Prema navodu voditelja objekta bazena, obuka neplivača se uspješno provodi više godina, a sufinancira je Grad Vinkovci.

Plivalište ima veliki broj posjetitelja dnevno, u prosjeku oko 200. Prostor bazena je opremljen svim potrebnim i obveznim sadržajem i sigurnosnim uređajima. Visoka razina čistoće i zdravstvene ispravnosti vode održava se putem automatiziranog sustava, a Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije redovito provodi ugovoreno ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode. (Foto: https://www.facebook.com/bazeni.lenije/)