Pravna podrška žrtvama trgovanja ljudima

Pravna podrška žrtvama trgovanja ljudima

strucni skup 2ROSAU organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA, u okviru projekta “Ostvarimo prava! Rana pravna intervencija u slučajevima trgovanja ljudima”, 8. rujna 2015. u Zagrebu je održan stručni skup “Pravna podrška osobama koje su preživjele trgovanje ljudima”. Na skupu su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva unutarnjih poslova, DORH-a, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Županijskog suda u Splitu, pravobraniteljskih ureda te organizacija civilnog društva i odvjetnika. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić održala je izlaganje pod naslovom: “Pravna podrška žrtvama trgovanja ljudima – perspektiva djeteta”.

Sudionici su iznijeli iskustva iz svoje dosadašnje prakse, probleme s kojima se susreću u vezi s problematikom trgovanja ljudima, kao i aktivnosti koje se poduzimaju u cilju poboljšanja postojećeg stanja. Među njima su bili i predstavnici Hrvatskog pravnog centra, Hrvatskog crvenog križa, Ženske udruge Izvor, Ženske sobe – Centra za seksualna prava i Udruge Brod, kao i odvjetnice Sanja Bezbradica Jelavić i Sandi Mršić Basta.

U svom izlaganju pravobraniteljica I. Milas Klarić istaknula je važnost održavanja ovakvih stručnih skupova radi upoznavanja i povezivanja stručnjaka koji se bave ovom problematikom te ukazala na potrebu prilagođavanja sustava potrebama djece koja su žrtve i svjedoci kaznenih djela, budući da primjeri iz prakse pokazuju kako, nažalost, iako su djeci formalno zajamčena određena prava, ona nerijetko o tome ne dobivaju pravovremenu i djeci prilagođenu informaciju, niti se njihova prava u postupku dosljedno primjenjuju. Istaknula je i primjere pozitivne prakse osobito edukaciju stručnjaka, opremu prostora, donošenje strategija te najavljene izmjene propisa.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

Više o projektu pročitajte ovdje. (Foto: www.czzr.hr)