Pravni položaj LGBT osoba u Hrvatskoj

Pravni položaj LGBT osoba u Hrvatskoj

PRS.LgbtlwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala je 18. svibnja 2012. u Zagrebu Okrugli stol “Pravni položaj LGBT osoba u Republici Hrvatskoj”, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije. Skup je organiziran uz podršku Veleposlanstva Velike Britanije te u suradnji s LGBT organizacijama civilnog društva.

Uz predstavnike civilnog društva i institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava, na Okruglom stolu sudjelovali su i zamjenica veleposlanika Velike Britanije Nicol Davison, veleposlanik Francuske Jerome Pasquier te zamjenik veleposlanika SAD-a Hoyt Yee, koji su govorili o iskustvima svojih zemalja. Kao uvodničari govorili su i ministrica zaštite okoliša i prirode dr.sc. Mirela Holy, ministar uprave Arsen Bauk, saborska zastupnica i potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sonja Konig, predstavnica udruga Iskorak/Kontra Sanja Juras i Marko Jurčić, uime saveza udruga “Centar za LGBT ravnopravnost”.

Ministar Bauk naveo je da se u Ministarstvu uprave priprema nekoliko propisa koji dotiču ovu problematiku. Jedan od njih je dorada Zakona o državnim maticama, zatim pravilnici, a razmatra se hoće li se raditi novi zakon o registriranom partnerstvu ili će se raditi izmjene Zakona o istospolnim zajednicama. Istaknuo je da homoseksualnost nije bolest te da treba učiniti sve da građani te orijentacije ne budu uskraćeni u pravima. Ministrica Holy rekla je da nije dovoljno raditi samo na zakonima, važno je djelovati i na druge načine kako bi seksualne manjine bile u istom položaju kao svi građani. Sonja Konig istaknula je kako Vlada i Hrvatski sabor djeluju  kako bi se osigurali uvjeti za ostvarenje prava svih osoba, neovisno o njihovoj pripadnosti bilo kojoj  skupini.

Marko Jurčić izvijestio je prisutne da je, u vezi sa zaštitom LGBT osoba, pokrenuto tri udružne tužbe, pet kaznenih postupaka i pet antidiskriminacijskih postupaka na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije. Sanja Juras upozorila je na neprimjereno ponašanje sudaca na raspravama, na kojima dolazi i do sekundarne viktimizacije LGBT osoba, koje su često žrtve nasilja. Istakla je da su zakoni diskriminatorni u odnosu na reproduktivna prava ovih skupina te da se ne poštuje pravo na zaštitu njihova obiteljskog života.

U nastavku su govorile odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, Andrea Grgić i prof. dr. sc. Siniša Rodin s Pravnog fakulteta u Zagrebu te zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec. Istaknuto je kako je, radi sprečavanja diskriminacije LGBT osoba, potrebno intervenirati u veliki broj propisa i prilagoditi ih kako ne bi bili diskriminatorni.

Pomoćnica ministra uprave Jagoda Botički u raspravi je navela da se u Ministarstvu uprave pripremaju Zakon o osobnom imenu i Zakon o državnim maticama, u kojima će se nastojati ispraviti nepravde prema transrodnim osobama. Zakonom o osobnom imenu pojednostavit će se postupak i propisati da nije potrebno iznositi razloge za promjenu osobnog imena. Zakon o državnim maticama mijenjat će se u potpunosti, a transrodne osobe moći će dobiti isprave iz kojih neće biti vidljivo jesu li mijenjale spol.

U raspravu se uključila i pravobraniteljica Mila Jelavić, koja je pozdravila najavljene promjene u dijelu koji se odnosi na transrodne osobe. Iznijela je probleme s kojima se susreću te osobe i njihovi roditelji, odnosno s kojim se sve preprekama susretao njezin Ured, angažirajući se u pojedinačnom slučaju transrodnog djeteta. Navela je da je njezin Ured podnio i inicijativu Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi za izradu Zakona o promjeni spola te se čini da je Pravilnik, koji je izrađen u drugoj polovini 2011. godine, rezultat upravo te inicijative. No, rekla je kako je njezino stajalište da je za regulaciju navedenog područja nužan zakon, a ne pravilnik, s čime se slažu i mnogi drugi pravni stručnjaci koji se bave pravima transrodnih osoba.

Više o raspravi na web stranici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. ( Foto: www.prs.hr)