Pravo djece na zaštitu od svakog oblika nasilja

Pravo djece na zaštitu od svakog oblika nasilja
radionicasplit_124U splitskom uredu pravobraniteljice za djecu 5. svibnja 2009. savjetnica pravobraniteljice Ana Pezo održala je radionicu za djecu – školske novinare o temi “Pravo djece na zaštitu od svakog oblika nasilja”. Mladi novinari su kroz problemske situacije saznali nešto više o uzrocima, posljedicama, vrstama nasilja, prevenciji i načinima zaštite djece od nasilja. Pritom su dobili priliku iznijeti svoja mišljenja i ideje o mogućim načinima zaštite djece.

Tijekom radionice pisali su poruke odraslima i djeci; razgovarali i oslikavali ponašanja, osjećaje i misli djeteta žrtve, djeteta počinitelja nasilja i sretnog djeteta; izrađivali križaljke i asocijacije na temu nasilja. Igranjem uloga osmislili su jednu obiteljsku priču u kojoj je dijete žrtva fizičkog i psihičkog nasilja roditelja.

Nastala je i kratka pjesmica za “reklamu” protiv fizičkog i verbalnog nasilja: “Djeca govore ružne stvari, ali puno odraslih za to ne mari. To nisu male stvari, puno djece zbog toga pati, to bi svi odrasli morali znati!”

Jedna od njihovih poruka vršnjacima je: Kada ti netko naudi, kada ti napravi nešto loše, nešto što ti se ne sviđa i povrijedi te…reci to! Nek’ se čuje i tvoj glas!

Radionicu su ocijenili izuzetno zanimljivom i zabavnom te su izrazili želju za nastavkom druženja. Istaknuli su kako bi na jednoj od budućih radionica željeli razgovarati o temama odnosa nastavnika i učenika i tinejdžerskih ljubavi.