Pravobraniteljica i djeca-savjetnici otputovali u Strasbourg

Pravobraniteljica i djeca-savjetnici otputovali u Strasbourg

ENOC_figureGodišnja skupština Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC (European Network of Ombudspersons for Children) ove se godine održava od 7. do 9. listopada 2010. u Strasbourgu, a posvećena je temi “Slušati djecu i uključiti ih u promociju i ostvarivanje njihovih prava”. U radu toga skupa sudjeluje i pravobraniteljica Mila Jelavić sa suradnicima, među kojima je i dvoje članova njezine Mreže mladih savjetnika, Gabriela Marin iz Splita i Hrvoje Korbar iz Zagreba.

Ova skupština na neki način ima i „povijesni“ značaj, jer će se ondje, paralelno sa zasjedanjem pravobranitelja, 8. listopada održati prvi sastanak ENOC-ove mreže mladih savjetnika ENYA (ENOC Network of Youth Advisors). Tridesetak djece i mladih u dobi od 12 do 17 godina na posebnoj će sjednici raspravljati o zadanim temama: obrazovanje, nasilje, zdravlje te zaštita privatnosti i internet. O ovim temama su mladi savjetnici već raspravljali na nacionalnoj razini putem elektroničkog foruma, a također su razmjenjivali mišljenja i sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja. U Strasbourgu imat će priliku surađivati “uživo” te zajednički definirati svoje prijedloge, koje će potom predstaviti europskim pravobraniteljima za djecu na zajedničkoj sjednici.

Pravobranitelji će tom prilikom nastojati provesti u djelo načelo za koje se ustrajno zauzimaju, a to je participiranje djece u raspravama i donošenju odluka o svim pitanjima koja su za njih važna.