Pravobraniteljica i UNICEF u kontejnerskom naselju u Gunji

Pravobraniteljica i UNICEF u kontejnerskom naselju u Gunji

gunja 3.12Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić posjetile su 3. prosinca kontejnersko naselje u Gunji i razgovarale s nekoliko obitelji koje su ondje smještene još od srpnja. Tom prilikom susrele su se i s načelnikom općine Hrvojem Lucićem i ravnateljem OŠ Antuna i Stjepana Radića Stipicom Mišurom te obišle igraonicu za djecu “Ganja”, smještenu u prostorijama udruge “Zvjezdica”.

U igraonici se radnim danom okupljaju djeca predškolske i osnovnoškolske dobi te im je osigurana igra, radionice i psihosocijalna podrška. U razgovoru s roditeljima i djecom u kontejnerskom naselju u Gunji, u kojem trenutačno boravi 48 djece, ustanovljeno je da obiteljima s najmlađom djecom nedostaje mlijeka i hrane za djecu predškolske dobi, a da u paketima koje dobivaju svaka dva tjedna nema ovih prijeko potrebnih namirnica.

Uvjeti za održavanje higijene u sve većoj mjeri ugrožavaju zdravlje djece i odraslih zbog niskih temperatura te izlaska iz nezagrijanih kontejnera u kojima su tuševi te sve slabijeg održavanja higijene u zajedničkim zahodima. Tijekom posjeta nije bilo moguće tuširanje u kontejneru u kojem se tuširaju djeca. Djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi nemaju odgovarajućih uvjeta za učenje i pisanje domaće zadaće te je potrebno osigurati uvjete kako bi djeca unatoč teškim životnim uvjetima mogla uspješno polaziti nastavu.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić upozorio je i na veliki problem osiguravanja ogrjeva za oko 500 obitelji koje su se vratile u svoje kuće, za što zasad nema sredstava.  

Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić je nakon posjeta izjavila: „Izazovi koji su i ranije postojali u ovom kraju, dodatno su otežani poplavama. Postojeća ulaganja u pomoć svim žrtvama poplava potrebno je usmjeriti i na rješavanje dugotrajnih problema obitelji, a to je život u neimaštini i bez odgovarajuće podrške, posebice za najmlađu djecu.”

Predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku i pravobraniteljica za djecu posjetile su i OŠ Antuna i Stjepana Radića u Gunji, koja je u većoj mjeri obnovljena, no svi s nestrpljenjem očekuju završetak uređenja dvorane kako bi se tamo mogle održati već tradicionalne svečanosti.

Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, tom je prilikom poručila: “Zajedno s roditeljima, zabrinuti smo zbog činjenice da su s dolaskom hladnog vremena dodatno otežani uvjeti života u kontejnerskom naselju koji nisu prikladni za zdravlje i razvoj djece. Organizacijom aktivnosti za najmlađu djecu UNICEF nastoji podržati trenutačno najranjiviju skupinu žrtava prirodne katastrofe. Strukturirane aktivnosti i predškolsko obrazovanje djece ključni su za razvoj i kasniji životni uspjeh najsiromašnije djece.”