Pravobraniteljica Mila Jelavić u Virovitici

Pravobraniteljica Mila Jelavić u Virovitici
viroviticaPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezina savjetnica Tanja Opačak 7. prosinca 2009. posjetile su Viroviticu na poziv gradonačelnika Ivice Kirina. Tom prilikom  posjetile su dječji vrtić i škole te razgovarale i s djecom.

Pravobraniteljicu su u Gradskoj upravi dočekali gradonačelnik Ivica Kirin, saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i njegov zamjenik Zdravko Dijaković. Razgovaralo se o aktualnim temama u gradu Virovitici: izgradnji Centra za djecu s posebnim potrebama, dogradnji Dječjeg vrtića Cvrčak, izgradnji dječjih igrališta, obrazovanju, položaju djece u obitelji, zaštiti dječjih prava u medijima, ali i o problemima mladih kao što su alkoholizam i pušenje.

U Osnovnoj školi Virovitica pravobraniteljica se susrela s učenicima, a zatim joj je predstavljen idejni projekt budućeg Centra za djecu s teškoćama u razvoju. Tim povodom ona je istaknula da svoj djeci u Hrvatskoj moraju biti osigurani jednaki uvjeti za razvoj i školovanje, kako bi imala jednaku priliku za razvoj, naglasivši da se za to posebno moraju pobrinuti država i lokalna zajednica.

Posjet se nastavio obilaskom Dječjeg vrtića Cvrčak te Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić. U školi se susrela s učenicama Ivom Ljubanović i Vesnom Biuk, novinarkama školskog lista koje su je intervjuirale. Poput njihovih odraslih kolega, profesionalnih novinara, obasule su je pitanjima: Koji je povod vašeg dolaska u Viroviticu? Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete u poslu?Jesu li dječja prava vidno ugrožena različitim problemima današnjice?Imaju li mediji prevelik utjecaj na odgoj djeteta? – i mnogim drugim.

Pravobraniteljica se potom sastala i s ravnateljima Tehničke i Industrijsko obrtničke škole te s ravnateljicom Obiteljskoga centra Virovitičko-podravske županije i ravnateljicom virovitičkog Centra za socijalnu skrb.