Pravobraniteljica Milas Klarić na konferenciji u Kazahstanu

Pravobraniteljica Milas Klarić na konferenciji u Kazahstanu

Na poziv pravobraniteljice za djecu Republike Kazahstana i UNICEF-a u Kazahstanu, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić sudjelovala je, u svojstvu međunarodnog eksperta, na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Kazahstan, prijatelj djece” (Child Friendly Kazakhstan). Konferencija je održana u Astani, glavnom gradu Kazahstana, od 21. do 22. studenoga 2016. godine. Povod konferenciji bilo je obilježavanje 25 godina neovisnosti Kazahstana i 70 godina od osnivanja UNICEF-a, kao Međunarodnog fonda za djecu.

Pravobraniteljica je 21. studenoga, u okviru plenarnih izlaganja, predstavila hrvatska iskustva procesa deinstitucionalizacije skrbi o djeci i udomiteljstva djece pod nazivom “Reforma sustava skrbi za djecu u Hrvatskoj (Child Care Reform in Croatia). Drugog dana konferencije, u okviru radionice o temi “Djeca i pravo”, održala je izlaganje o iskustvima pravobranitelja za djecu u Republici Hrvatskoj u zakonodavnim reformama s ciljem poboljšanja pravnog položaja djece.

Na konferenciji je sudjelovalo niz međunarodnih stručnjaka, članice Mreže europskih pravobranitelja za djecu – ENOC-a, predstavnici UNICEF-a te različitih međunarodnih civilnih organizacija, kao i predstavnika kazahstanskog parlamenta, vlade, udruga civilnog društva. Veliki dio konferencije pratila su djeca iz različitih krajeva Kazahstana, a sudionici konferencije imali su priliku razgledati i izložbu dječjih likovnih radova.