Pravobraniteljica na predstavi “Lucijina priča” u Rijeci

Pravobraniteljica na predstavi “Lucijina priča” u Rijeci

Lucijina pricaU Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci 23. studenoga prikazana je edukativna predstava za mlade “Lucijina priča”, koja na sugestivan način govori o prevenciji hepatitisa, HIV-a i spolno prenosivih bolesti među mladima, kao i o potrebi sprečavanja diskriminacije prema oboljelima. Predstava je nastala kao plod suradnje udruge Hepatos i Ri teatra, a ovom svečanom izvedbom Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obilježio je mjesec borbe protiv ovisnosti.

Na poziv Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na predstavi je bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja se tom prilikom obratila okupljenima pozivajući na podršku djelotvornim preventivnim programima koji su oblikovani upravo tako da budu privlačni i razumljivi mladima.
Upravo zbog takvoga potencijala “Lucijina priča” organizirano se prikazuje učenicima prvih razreda srednjih škola na području Primorsko-goranske županije. Ona na edukativan i duhovit način pristupa pitanjima prevencije ovisnosti i bolesti, odgovornog spolnog ponašanja te općenito brige za vlastito zdravlje među mladima. Kazališnu priču o Luciji, djevojci koja boluje od hepatitisa C te se bori s bolešću i predrasudama okoline, napisao je Branko Ružić, režirao Marko Dorčić, a u njoj glume Nikolina Vorić, Hrvoje Zubčić i Igor Kondić.