Pravobraniteljica na skupu o pravu djeteta na život u obitelji u Armeniji

Pravobraniteljica na skupu o pravu djeteta na život u obitelji u Armeniji

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom  “Pravo djeteta na život u obitelji”, održanoj u Erevanu (Jerevan) u Armeniji 2. i 3. studenoga 2017.  Konferenciju su organizirali Ombudsman Republike Armenije i UNICEF, a u njezinom radu sudjelovali su i predstavnici pravobraniteljskih institucija mnogih europskih zemalja, Vijeća Europe, UNICEF-a i drugih organizacija koje se bave zaštitom prava djece te predstavnici armenske vlade i parlamenta.

Ciljevi konferencije bili su razmjena iskustava i primjera dobre prakse u osiguravanju prava djeteta na život u obitelji, definiranje prioriteta u djelovanju i preporuka za zaštitu i socijalno uključivanje djece koja su vraćena u obitelji, a bilo je riječi i o aktivnostima usmjerenim na podizanje svijesti o važnosti zaštite prava djece koja žive u institucijama,  posebno djece s teškoćama u razvoju.

Prvog dana konferencije razgovaralo se o temama: promjena mišljenja, politika i života – komparativna analiza deinstitucionalizacije u 11 država, standardi Vijeća Europe u vezi s pravom djece na život u obitelji, psihološki pogled na važnost života djeteta u obitelji, te zadržavanje djeteta u obitelji kroz osiguravanje inkluzivnog obrazovanja. Prikazano je i provođenje reforme sustava skrbi o djeci u Armeniji usmjerene na deinstitucionalizaciju.

Drugoga dana predstavljeni su sustavi skrbi o djeci u drugim državama, s naglaskom na procesima deinstitucionalizacije. Predstavljena su iskustva Gruzije, Litve, Malte, Moldavije i Hrvatske te je u tom bloku i pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske Ivana Milas Klarić održala izlaganje pod naslovom “Deinstitucionalizacija – iskustva iz Hrvatske”.

Sudionici konferencije su tijekom boravka u Armeniji također posjetili dnevni centar za djecu, dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i zakladu za podršku djeci.