Pravobraniteljica na tribini Učiteljskog fakulteta u Rijeci

Pravobraniteljica na tribini Učiteljskog fakulteta u Rijeci

naslovnicaNa poziv dekanice Učiteljskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Jasne Krstović, pravobraniteljica Mila Jelavić gostovala je 30. studenoga 2011. na tribini fakulteta te održala uvodno predavanje “Dječja prava iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu”. Tribina je privukla veliki broj studenata Učiteljskog i Filozofskog fakulteta te Stručnog studija predškolskog odgoja, ali i profesionalce iz odgojno-obrazovne prakse, iz riječkih dječjih vrtića i osnovnih škola.

Pravobraniteljica je, obraćajući se studentima – budućim odgojiteljima i učiteljima, istaknula sam kako je za njih, u njihovom budućem zvanju najvažnije da u području zaštite prava djeteta djeluju preventivno, a potom da prepoznaju kad neko dijete ima problem, kao i da na vrijeme i primjereno interveniraju.

Nakon uvodnog izlaganja uslijedila su brojna pitanja: o načinu rada Ureda, povredama dječjih prava u športskim klubovima, programima prevencije nasilja koji se provode, izvješću o stanju prava djeteta u republici Hrvatskoj prema Konvenciji o pravima djeteta, o broju prijava koje dobiva Ured pravobraniteljice za djecu, o učestalosti javljanja djece itd.

Aktivnost i angažiranost studenata i drugih posjetitelja tribine svjedoči o znatnoj zainteresiranosti za dječja prava općenito te upućuje na opravdanost organiziranja sličnih predavanja,  ali i uključivanja sadržaja o pravima djece u studijske programe odgojno-obrazovnih i drugih struka.