Pravobraniteljica podržala akciju Udruge Roda za boravak roditelja uz dijete u bolnici

Pravobraniteljica podržala akciju Udruge Roda za boravak roditelja uz dijete u bolnici

Udruga Roditelji u akciji Roda izvijestila je na konferenciji za novinare 1. srpnja 2020. da je prikupila više od 35.000 potpisa roditelja na peticiju kojom se od Ministarstva zdravstva traži hitno ukidanje zabrane posjeta i boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju, što je uvedeno kao epidemiološka mjera. Tom prilikom predstavljena je peticija kojom se, uz ukidanje zabrane, zahtijeva i žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja uz dijete u bolnici.

Na konferenciji je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je naglasila da njezin ured podržava mogućnost boravka roditelja uz djecu u bolnici, kao jedno od temeljnih dječjih prava prema Konvenciji o pravima djeteta, ali i kao znanstveno i stručno utemeljenu preporuku pedijatara i drugih domaćih i svjetskih stručnjaka za zdravlje i razvoj djece.

Zabrane koje su uvele hrvatske bolnice u doba epidemije u suprotnosti su sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, europskih i svjetskih stručnih društava te se protivi medicini utemeljenoj na dokazima, upozorile su predstavnice udruge RODA Kristina Turudić Leko i koordinatorica Branka Mrzić Jagatić. One su istaknule kako su dosad iz udruge uputili nekoliko apela Ministarstvu zdravstva i stručnim društvima u Hrvatskoj kako bi ih upozorili na kršenje prava djece i roditelja.

Predstavnice udruge poručuju da pratnja i boravak roditelja uz dijete tijekom hospitalizacije nije nadstandard, a boravak roditelja uz dijete je epidemiološki siguran ako se poštuju propisane epidemiološke mjere.

Pravobraniteljica H. Pirnat Dragičević govorila je o svojim preporukama, koje je u travnju uputila Ministarstvu zdravstva, pozivajući da se donesu smjernice za određivanje pravila za sve zdravstvene ustanove u odnosu na posjete i boravak roditelja uz malu djecu u bolnici u vrijeme epidemije COVID-19. Istaknula je kako izvanredne okolnosti, kao što je pandemija, opravdavaju posebne mjere i ograničenja, no zabrinjava to da smjernice ni upute do danas nisu donesene, kao i da se poseže za neprihvatljivom potpunom zabranom, što je suprotno preporuci stručnjaka. To je dovelo do neujednačene prakse u zdravstvenim ustanovama jer svaka bolnica odlučuje za sebe, bez davanja stručnih pojašnjenja o razlozima takve odluke, što je neprihvatljivo za roditelje kojima nisu dostupne informacije, a može značiti i ograničavanje prava djece.

Pravobraniteljica je ponovno apelirala na nadležne institucije da razmotre njezinu preporuku i izrade smjernice koje će biti utemeljene na stajalištima struke, te da se razmotre druge mjere opreza koje će omogućiti roditeljima da borave uz djecu koja su posebno ranjiva, vodeći računa o važnosti podrške roditelja za mentalno zdravlje i dobrobit mlađe djece. Također je istaknula potrebu omogućavanja potpore ženama za vrijeme porođaja te da je  zbog emocionalne sigurnosti buduće majke važno omogućiti da imaju pratnju pri porođaju ukoliko to žele i traže. (Foto: HINA, E. Šušak)