Pravobraniteljica posjetila Dječju kuću Rijeka

Pravobraniteljica posjetila Dječju kuću Rijeka

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sa svojim je savjetnicama Danijelom Žagar i Anom Albrecht Čekada 26. svibnja 2021. posjetila novootvorenu Dječju kuću u Rijeci.

Dječja kuća nalazi se kompleksu bivše tvornice “Rikard Benčić” u Rijeci, a njezini osnivači za nju navode da je zamišljena kao “prostor nove kulture za djecu, roditelje i sve razigrane pojedince”. Aktivnosti Dječje kuće provode se u suradnji Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te ostalih suradnika. Kao posebnost Dječje kuće naglašava se način rada s djecom i roditeljima koji u njoj provode vrijeme te u područjima rada i temama kojima se djeca u njoj mogu baviti, a osnovno načelo je sinergija i multidisciplinarnost, buduću da se četiri ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj suradnji i aktivnostima.

U pratnji ravnatelja Gradske knjižnice Rijeka Nike Cvjetkovića i suradnika za marketing i projekte Kristiana Benića, pravobraniteljica i savjetnice obišle su Dječju kuću koja je otvorena krajem ožujka 2021. te su im predstavljene planirane aktivnosti i programi. Dječja kuća svojim će korisnicima omogućiti specifične usluge, programe, sadržaje, edukacije i animacije, koje se sada provode u manjem opsegu zbog provedbe epidemioloških mjera.

U Dječjem odjelu Stribor, na trećem katu Dječje kuće, moguće je koristiti knjižnične usluge više od 32.000 primjeraka knjiga za djecu, stripova, slikovnica, kao i knjiga o roditeljstvu i odgoju. U neposrednoj blizini Dječje kuće nalaze se Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Palača šećerane (Muzej grada Rijeke) i Gradska knjižnica Rijeka (objekt u izgradnji) pa će nakon dovršetka izgradnje svih objekata i uređenja okoliša djeca Rijeke i okolice, ali i šire, dobiti prekrasan i funkcionalan prostor za svoje potrebe.

Tijekom susreta pravobraniteljice s predstavnicima riječke Dječje kuće razmotrene su i mogućnosti buduće suradnje s Uredom pravobraniteljice za djecu u provođenju aktivnosti za djecu, a naročito u promociji dječjih prava. Više o dječjoj kući doznajte na stranici https://djecjakuca.hr/.