Pravobraniteljica posjetila OŠ “Nikola Tesla” u Rijeci

Pravobraniteljica posjetila OŠ “Nikola Tesla” u Rijeci

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika i savjetnica u riječkom uredu pravobraniteljice Danijela Žagar posjetile su 12. listopada 2016. Osnovnu školu “Nikola Tesla” u Rijeci, u kojoj se provodi projekt “Školsko poslijepodne samo za mene”, s produženim popodnevnim aktivnostima za djecu nakon nastave.

Ovu osnovnu školu u centru grada Rijeke, čiji je osnivač Grad Rijeka, polazi 546 učenika u jednoj smjeni. U razgovoru s ravnateljicom Tatjanom Bandera-Mrakovčić i psihologinjom Orjanom Marušić Štimac pravobraniteljica i njezine suradnice informirale su se o aktualnom stanju ove školske ustanove i brojnim aktivnostima i projektima u koje je uključena škola i njezini učenici. Pritom je posebno istaknut projekt koji se, uz sufinanciranje Grada Rijeke i Ministarstva socijalne politike i mladih, provodi pod nazivom “Školsko poslijepodne samo za mene”. U ovaj projekt trenutačno je uključeno 20 učenika od prvog do osmog razreda ove osnovne škole, s ciljem umanjivanja socio-ekonomskih razlika među učenicima, olakšavanja školovanja i potpunijeg ostvarenja potencijala učenika.

Pravobraniteljica sa suradnicima susrela se s djecom i razgovarala s njima, njihovom učiteljicom te sa studenticama i volonterkama uključenim u program. Također su obišle prostore škole, a posebno one dijelove zgrade u kojima se provodi navedeni program i gdje se djeca odmaraju, igraju i uče, uz stručnu podršku.

Istoga dana pravobraniteljica se u svojem regionalnom uredu u Rijeci sastala s pročelnicom Gradskog ureda za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sandom Sušanj, kojom prilikom su razmijenile iskustva i informacije vezane uz aktivnosti i poteškoće iz područja predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, te razgovarale o projektima i drugim aktivnostima Grada Rijeke usmjerenim na poboljšanje usluga namijenjenim djeci na području Grada Rijeke.