Pravobraniteljica posjetila prihvatni centar u Opatovcu

Pravobraniteljica posjetila prihvatni centar u Opatovcu

Opatovac 1Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić posjetila je 27. listopada 2015. prihvatni centar za izbjeglice kod Opatovca. Tom prilikom razgovarala je s predstavnicima MUP-a, Hrvatskog Crvenog križa i UNICEF-a koji su je informirali o organizaciji i proceduri kod prihvata izbjeglica. Osobito se zanimala za način evidentiranja djece te zbrinjavanja obitelji s djecom, osobito majki s najmlađom djecom, kao i za postupak zbrinjavanja i zaštite djece zatečene bez pratnje roditelja ili skrbnika.

Obišla je dijelove šatorskog naselja i kontejnere u kojima je organiziran rad pedijatra, pružanje pomoći ranjivim skupinama te aktivnosti za djecu, kao i punktove na kojem izbjeglice preuzimaju hranu, deke, odjeću i druge potrepštine, a kod predstavnika UNICEF-a informirala se i o specifičnim potrebama djece te o uvjetima i načinu na koji u prihvatnom centru, tijekom nekoliko sati boravka izbjeglica, pokušavaju odgovoriti na te potrebe.

Opatovac 4

O aktualnoj situaciji i planiranom skorom preseljenju centra na lokaciju u Slavonskome Brodu informirao ju je voditelj prihvatnoga centra i njegovi suradnici, a razgovarala je i s predstavnicima Službe traženja i Službe za pružanje psihosocijalne pomoći koju organizira Hrvatski Crveni križ.

Opatovac 2
S pravobraniteljicom su bile i njezine zamjenice Ester Radmilo i Maja Gabelica Šupljika te savjetnici Gordana Filipović, Darko Laksar i Maja Flego.