Pravobraniteljica poziva na omogućavanje sportskih aktivnosti za djecu

Pravobraniteljica poziva na omogućavanje sportskih aktivnosti za djecu

Odlukama stožera civilne zaštite u Hrvatskoj je već dva mjeseca na snazi zabrana gotovo svih sportskih treninga i natjecanja koja se odražava i na djecu. Istodobno je obustavljen rad teretana, fitness centara, sportskih i rekreacijskih centara, a također je obustavljeno održavanje dječjih i drugih radionica te  plesnih škola, amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi i proba.

S obzirom na moguće nepovoljne posljedice takvih ograničenja na psihofizički razvoj i zdravlje djece, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je, krajem studenoga 2020., u svojoj preporuci o zaštiti djece u bavljenju sportom u vrijeme epidemije COVID-19, preporučila da se razmotri kako u postojećim uvjetima ipak omogućiti djeci sudjelovanje u sportskim aktivnostima uz primjenu svih propisanih mjera za zaštitu zdravlja, te uzimajući u obzir razlike u zdravstvenom riziku za djecu u različitim sportovima.

Poštovanje osnovnih epidemioloških mjera i odgovorno ponašanje svakog pojedinca iznimno su važni, ali jednako je važno voditi računa o potrebama i pravima djece, poštujući načelo zaštite njihovog najboljeg interesa koje mora uvijek imati prednost. Nakon što već dva mjeseca izostaje organizirana sportska aktivnost djece, a upitno je i kako se u uvjetima online nastave uspijeva organizirati nastava tjelesne i zdravstvene kulture, valja se zapitati koliko su djeca uopće bila fizički aktivna u proteklome periodu i u kolikoj je mjeri to loše utjecalo na njihovo zdravlje. Takvo je stanje potaknulo pravobraniteljicu da još jednom ponovi svoju inicijativu.

I prije epidemije COVID-19 istraživanja tjelesne aktivnosti djece i adolescenata u Hrvatskoj pokazivala su poražavajuće i zabrinjavajuće rezultate, posebice među djevojčicama i srednjoškolcima, te već otprije postoji problem kako većinu djece i mladih motivirati za više kretanja, bavljenje sportom i rekreaciju. Prateći proteklih mjeseci različite inicijative građana, kao i stajališta stručnjaka koji su javno iznosili kritike zbog generalne zabrane svih sportova djeci, pravobraniteljica je odlučila ponovno se obratiti nadležnim ministarstvima i drugim tijelima s preporukama o zaštiti prava i interesa djece.

„Strahujemo da će ovako dugi period u kojem je potpuno izostala fizička aktivnost djece ostaviti dugoročne posljedice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, što će se u sljedećim godinama negativno odraziti i na zdravstveni sustav i društvo u cjelini“, upozorila je pravobraniteljica. Stoga je preporučila Ravnateljstvu civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da zbog potrebe zaštite cjelokupnog zdravlja djece i njihovih dugoročnih interesa još jednom razmotre i preispitaju navedenu problematiku te opravdanost i učinke dosadašnjih mjera. Pozvala ih je da ulože dodatni napor kako bi se djeci što prije omogućilo uključivanje u sportske aktivnosti na način koji će biti u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom.

Posebno je preporučila Ministarstvu turizma i sporta te Ministarstvu zdravstva da što prije osmisle plan i strategiju uključivanja fizički neaktivne djece u sportske i rekreativne aktivnosti.