Izbornik

Preporuka o zaštiti djece u bavljenju sportom u vrijeme epidemije COVID-19

Preporuka o zaštiti djece u bavljenju sportom u vrijeme epidemije COVID-19

U povodu zabrane sportskih treninga te drugih sportskih i rekreativnih aktivnosti, koja se primjenjuje i na aktivnosti djece, pravobraniteljica za djecu pozvala je Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva da uzmu u obzir iznimnu važnost sporta i tjelesnih aktivnosti za razvoj djece te za očuvanje njihovog tjelesnog i mentalnog zdravlja. Preporučila je da se razmotri kako djeci omogućiti sudjelovanje u takvim aktivnostima uz primjenu svih propisanih mjera za zaštitu zdravlja, te uzimajući u obzir razlike u zdravstvenom riziku za djecu u različitim sportovima, odnosu na vrstu aktivnosti, kontaktnost sportova, aerobičnost i drugo.

Odluka kojom su od 28. studenoga 2020. zabranjeni sportski treninzi i natjecanja te je obustavljen rad teretana, fitness centara i sportskih i rekreacijskih centara, očekivano je izazvala burne reakcije sportaša, klubova, sportskih djelatnika, kao i brojnih roditelja koji su tražili od pravobraniteljice za djecu da zaštiti pravo djece na bavljenje sportom. S druge strane, prije stupanja ove Odluke na snagu, pravobraniteljica je primala pritužbe roditelja koji su zahtijevali da se zaštiti djecu – mlade sportaše, koji kao članovi reprezentacije nastavljaju s treninzima i natjecanjima, te su tako izloženi riziku od zaraze koronavirusom.

U novonastalim okolnostima ovakve dijametralno različite reakcije roditelja razumljive su, te ih je nužno razmotriti zbog iznimne važnosti sportskih aktivnosti u dječjoj dobi, kao i važnosti zaštite zdravlja i dobrobiti djece. Stoga se pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević obratila Ravnateljstvu civilne zaštite, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu zdravstva te je preporučila da se pažljivo razmotri kakav bi način sudjelovanja djece u sportskim aktivnostima  u sljedećem razdoblju zadovoljio aktualne, ali i dugoročne potrebe i interese djece.

Istaknula je da je, prije donošenja konkretnih odluka koje se odnose na djecu, važno sagledati i uvažiti različitost rizika u odnosu na vrstu sportske aktivnosti, kontaktnost sportova, aerobičnost i drugo. Primjerice, nije isti rizik za djecu koja se bave jedrenjem ili tenisom, što se odvija na otvorenom i u pravilu bez bliskog fizičkog kontakta, u odnosu na djecu koja treniraju kontaktne timske dvoranske sportove. U tom smislu, preporučila je da se razmotre zdravstveni i epidemiološki aspekti različitih sportskih aktivnosti djece – od klupskih treninga, do sudjelovanja u pripremama i kampovima različitih selekcija i reprezentacija.

Pravobraniteljica je preporučila i da se klubovima, savezima i roditeljima pruže transparentne smjernice i upute, kako bi se zadovoljile potrebe djece za fizičkim aktivnostima i bavljenjem sportom, kako bi se spriječile dugoročne posljedice neaktivnosti, uz istodobno sprečavanje mogućnosti zaraze koronavirusom.

Određena razina rizika za prijenos različitih bolesti uvijek će postojati, neovisno o epidemiji, te će uvijek biti nužna osobna odgovornost svakoga pojedinca za odgovorno ponašanje prema sebi i ostalima u zajednici. Međutim, mjere zabrane sportskih treninga, potaknute strahom od zaraze, mogu dovesti i do niza drugih negativnih posljedica, poput nedostatnog kretanja, povećanja tjelesne težine, kardio-vaskularnih oboljenja, negativnog utjecaja na mentalno zdravlje itd. Pravobraniteljica posebno ističe kako je važno sagledati dugoročne posljedice zabrane sportskih treninga za djecu, pogotovo s obzirom na činjenicu da mnoga djeca danas žive sjedilačkim načinom života i da se veliki broj djece u Hrvatskoj uopće ne bavi sportom (što je bio problem i prije epidemije). To upućuje upravo na potrebu većeg angažmana u poticanju i motiviranju djece na kretanje i tjelesnu aktivnost.

Vezano uz sudjelovanje djece u sportu, ponovno ističemo važnost odgovornog ponašanja i opreza, te dosljedne primjene svih propisanih protuepidemijskih mjera. A ovim preporukama nastojimo potaknuti i sagledavanje šireg konteksta i dugoročnih posljedica koje aktualne okolnosti, uključujući nova ograničenja tjelesnih aktivnosti,  mogu ostaviti na djecu i njihovo fizičko i mentalno zdravlje, poručila je pravobraniteljica.