Pravobraniteljica s djecom u Dubrovniku uz Dječji tjedan

Pravobraniteljica s djecom u Dubrovniku uz Dječji tjedan

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je u obilježavanju Dječjega tjedna u Dubrovniku. Središnja aktivnost pravobraniteljice pritom je bio susret s djecom predstavnicima Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Dubrovnika održan 4. listopada. U toj prilici pravobraniteljica je sa svojom savjetnicom Anom Babić upoznala djecu s radom svojega Ureda, a djeca su njima predstavila svoje projekte uz temu dječjih prava. Djeca su im ukazala na poteškoće na koje nailaze u ostvarivanju svojih prava, najviše u području obrazovanja i u slobodnom vremenu. Bilo je primjedbi na kriterije za dodjelu besplatnih udžbenika, školski prijevoz, dežurstvo u školama, osiguravanje besplatnih slobodnih aktivnosti za djecu iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa, nedostatak zelenih površina za djecu, nedostatak cjelodnevnog boravka, školskih kuhinja i nemogućnost osiguranja toplih obroka za djecu u školi.

Tijekom boravka u Dubrovniku pravobraniteljica je zajedno sa savjetnicama A. Babić i Lidijom Petrović posjetila Dječji dom Maslina, u kojem su se sastale i razgovarale s djelatnicima i djecom. Boravak u tom gradu bio je prilika i za posjet Učeničkom dom Paola di Rosa, koji je obišla savjetnica A. Babić.

Radi praćenja ostvarivanja i zaštite prava djece pravobraniteljici za djecu važna je svaka informacija o izazovima u zaštiti prava djece, kako od same djece, tako i od svih onih koji se brinu o njima. Zato je zajedno s Gradom Dubrovnikom 5. listopada 2018. organizirala Okrugli stol o stanju prava djece u gradu Dubrovniku i Dubrovačko neretvanskoj županiji. Cilj toga skupa bio je zajednički sagledati pojavnost povreda prava djece, izazove, mogućnosti i resurse u lokalnoj zajednici te osnažiti sustav u cilju poduzimanja pravovremenih i sveobuhvatnih mjera zaštite dječjih prava. Okruglom stolu nazočili su stručnjaci iz područja zdravstva, policije, obitelji i socijalne skrbi te odgoja i obrazovanja, zatim predstavnici Grada i Županije te djeca iz Dječjeg gradskog vijeća i predstavnici nevladinih organizacija. Skup je vodila i moderirala savjetnica pravobraniteljice Ana Babić, a sudionike je uime pravobraniteljice pozdravila njezina zamjenica Ivana Buljan Ajelić. (Na slici: pravobraniteljica i savjetnica s djecom iz Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma grada Dubrovnika)