Pravobraniteljica se sastala s predstavnicima Vijeća Europe

Pravobraniteljica se sastala s predstavnicima Vijeća Europe

Ured pravobranitelja za djecu posjetili su 27. studenoga 2018. posebni predstavnik Glavnog tajnika za migracije i izbjeglice Vijeća Europe Tomaš Boček, pravna savjetnica u Vijeću Europe Janeta Hanganu i politička savjetnica u Vijeću Europe Kinga Jennsen-Magyar. Tom je prilikom održan sastanak na kojem su gosti razgovarali s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević i njezinom zamjenicom Ivanom Buljan Ajelić. Tema sastanka bili su problemi s kojima se susreću djeca migranti u Republici Hrvatskoj, bilo da je riječ o djeci koja su u Hrvatsku došla sa  svojim roditeljima ili o djeci bez pratnje.

Kao najčešći problemi s kojima se susreću djeca migranti navedeni su nedostatak specijaliziranih smještajnih kapaciteta za djecu bez pratnje,  problemi u sustavu skrbništva, nedostatak prevoditelja, nepravodobno uključivanje djece u obrazovni sustav te nepostojanje jedinstvene i ažurirane baze podataka.

Na sastanku je dogovoreno da će se suradnja pravobraniteljice i predstavnika VE u vezi s ovim pitanjima nastaviti i ubuduće.