Pravobraniteljica u OŠ Dugo Selo

Pravobraniteljica u OŠ Dugo Selo
dugo_selo_1U povodu Dječjeg tjedna, 5. listopada 2009. održana je svečana sjednica Koordinacijskog odbora akcije “Grad – prijatelj djece” u Dugom Selu, u novoj zgradi osnovne škole. Tom je prilikom pravobraniteljica Mila Jelavić djeci i odraslima predstavila rad svog Ureda, a govoreći o važnosti zaštite dječjih prava posebice je istaknula pravo djece da sudjeluju u životu zajednice kao aktivni članovi društva.

Sjednicu je vodila predsjednica Koordinacijskog odbora Zvjezdana Budor Klarić, a potom su i predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Bertek i zamjenik gradonačelnika Ivan Gereci govorili o postignućima i planovima zahvaljujući kojima se grad Dugo Selo kandidira za prestižni status Grada-prijatelja djece. Među gostima sjednice bili su svi predsjednici razreda i njihovi zamjenici iz OŠ Dugo Selo, zatim predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske  i drugi. Djeca, članovi Dječjeg foruma podsjetila su nazočne koliko su važna dječja prava i kako ih treba štititi.

Pravobraniteljica M. Jelavić pozvala je djecu da se angažiraju u zaštiti svojih prava te da joj se i osobno jave, ako žele dati prijedlog ili upozoriti na kršenje dječjih prava. Članica prosudbene komisije Središnjeg odbora nacionalne akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” dr. Dubravka Lipovac govorila je o zdravstvenoj skrbi za djecu, zaželjevši Dugom Selu da što prije ispuni uvjete za tu prestižnu titulu.

Z. Budor Klarić izvijestila je o ponudi radionica, igraonica, predstava i drugih aktivnosti za djecu koje su organizirane tijekom Dječjeg tjedna u Dugom Selu.