Pravobraniteljica u Srednjoj školi A. Haračića u Malom Lošinju

Pravobraniteljica u Srednjoj školi A. Haračića u Malom Lošinju

Tijekom boravka na Lošinju pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević je 2. listopada 2019., zajedno sa svojom savjetnicom Sanjom Vladović, posjetila Srednju školu Ambroza Haračića u Malom Lošinju.

Tom su prilikom razgovarale s ravnateljicom škole Jelenom Bralić te pedagogom Darinkom Sesarom. Škola ima 290 učenika koji se obrazuju za šest strukovnih zanimanja (hotelijersko- turistički tehničar, pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, konobar, kuhar, prodavač), za dva pomoćna zanimanja (kuhar i slastičar) te u općoj gimnaziji za koju se, osim u školi u Malom Lošinju, nastava provodi i u Područnom odjelu u Cresu.

Ponosni su na postignuća svojih učenika u svim područjima i sudjelovanja na natjecanjima na kojima postižu izvrsne rezultate. No, jednako tako se inkluzivno skrbe i o učenicima koji se školuju po primjerenim oblicima školovanja, kojih ima više od 30, od kojih su neki u posebnim odjelima za pomoćna zanimanja. Istaknuli su i kako su se neki od učenika s teškoćama u razvoju nakon dovršetka obrazovanja za pomoćna zanimanja uspješno zaposlili u njihovoj lokalnoj sredini.

Škola se skrbi i o učeničkoj praksi te osigurava moderne praktikume i u samoj školi. Nakon obilaska velikog uređenog prostora škole, pravobraniteljica i njezina savjetnica razgovarale su s djecom – članovima Vijeća učenika koji su iskazali zadovoljstvo školom i odgojno-obrazovnim programima koje pohađaju.