Pravobraniteljica za djecu na otvorenju savjetovališta Centra za sigurniji internet u Zagrebu

Pravobraniteljica za djecu na otvorenju savjetovališta Centra za sigurniji internet u Zagrebu

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević prisustvovala je otvorenju savjetovališta Centra za sigurniji internet u Zagrebu, 12. ožujka 2023., prvom ovakvom specijaliziranom savjetovalištu za pružanje stručne pomoći roditeljima i djeci u digitalnom svijetu. U suradnji s A1 Hrvatska, ovaj novi prostor predstavlja važan korak u pružanju podrške zajednici u borbi protiv prijetnji i promicanju sigurnosti na internetu, te će biti središnje mjesto za edukaciju, savjetovanje i podršku svim pojedincima i organizacijama koje se suočavaju s izazovima online svijeta.

Na ovom svečanom otvorenju pravobraniteljica za djecu istaknula je kako se današnja djeca rađaju kao digitalni urođenici, stoga zaštita na internetu mora biti u fokusu kako mladima, tako i odraslima kao što su roditelji, učitelji, ali i tete u vrtiću budući da se djeca danas susreću sve ranije s digitalnim sadržajem. Pohvalila je rad Centra za sigurniji internet koji je od samog početka svojeg djelovanja posvećen zaštiti djece na internetu te i sami stvaraju trendove baveći se ovom temom.

Također, pravobraniteljica je istaknula rezultate prošlogodišnjeg istraživanja povodom 20 godina rada Ureda pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj, pod nazivom „Kako ostvarujemo dječja prava u Hrvatskoj: mišljenja i stavovi djece i mladih u 2009. i 2023. godini“, koji su pokazali da je internet zamijenio televiziju kao dominantan mediji među mladima. Isto tako, rezultati su pokazali da se 62% ispitanih mladih najčešće informira putem društvenih mreža; polovica ispitanih koristi internet tri do pet sati dnevno, a 94% mladih svakodnevno je prisutno na društvenim mrežama.

Na otvorenju je predstavljena još jedna nova inicijativa nastala u suradnji Centra za sigurniji internet i A1 Hrvatska – „Svako dijete je bitno gdje god se nalazilo“, u sklopu koje će stručni mobilni timovi obilaziti manja mjesta u Hrvatskoj, organizirati predavanja u školama te kroz razgovor s nastavnicima i učenicima pokušati otkriti je li neko dijete žrtva online nasilja ili se nalazi u rizičnoj situaciji te pružiti potrebnu pomoć i podršku.

Također su dodijeljene „LAJK“ nagrade kojima Centar odaje priznanje onima koji su se posebno istaknuli u promicanju odgovornog ponašanja u online svijetu te je LAJK za promicanje odgovornosti na internetu dodijeljen pravobraniteljici za djecu.

Na otvorenju savjetovališta sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ljiljana Breulj Štimac.