Predavanje “Uloga učitelja i odgojitelja u zaštiti prava djeteta, ishodišta i okviri”

Predavanje “Uloga učitelja i odgojitelja u zaštiti prava djeteta, ishodišta i okviri”

balon01U Petrinji je 26. siječnja 2009., na tamošnjoj podružnici zagrebačkog Učiteljskog fakulteta, zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika održala predavanje pod naslovom “Uloga učitelja i odgojitelja u zaštiti prava djeteta, ishodišta i okviri”. Predavanje je održano za tridesetak studentica izbornog kolegija “Djetinjstvo i prava djeteta”, na poziv Mirjane Milanović, profesorice na Katedri za psihologiju Učiteljskog fakulteta.

Budući da su u kolegij uključeni studenti druge i treće godine studija razredne nastave i studija predškolskog odgoja, posebno je zanimljivo bilo pregledati plakate i letke izrađene tijekom kolegija na temelju literature koja se odnosi na utjecaj roditelja na različite aspekte djetetova razvoja.

U raspravi nakon predavanja u Petrinji dominiralo je pitanje prijavljivanja sumnje na nasilje nad djetetom u izvanškolskim organiziranim aktivnostima i obveze reagiranja na tu prijavu. Govorilo se i o kompetentnosti nastavnika i mogućnosti utjecaja učenika na promjene u ocjenjivanju.