Predavanje studentima novinarstva o dječjim pravima

Predavanje studentima novinarstva o dječjim pravima

novineNa poziv prof. dr. sc. Gordane Vilović, nositeljice kolegija “Mediji i prava djeteta” na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, pravobraniteljica Mila Jelavić gostovala je 14. studenoga 2012. na fakultetu, gdje je studentima novinarstva održala predavanje “Zaštita prava djece u medijima: Kako zaštititi djecu od medijskih zlouporaba“.

 

Na predavanju, koje je pratilo pedesetak studenata, pravobraniteljica je dala prikaz stanja u medijima iz perspektive prava djeteta. Upoznala ih je s brojem i vrstom prijava kršenja prava djece u medijima koje prima njezin Ured, govorila je o tome tko su najčešće prijavitelji, što se prijavljuje, kako Ured postupa po prijavama. Ukratko je predstavila i rezultate istraživanja o tome kako hrvatski tiskani mediji prikazuju djecu, provedeno u hrvatskim dnevnim listovima tijekom 2010. godine. Istraživanje, koje su proveli polaznici Komunikološke škole Matice hrvatske, u suradnji s Uredom pravobraniteljice, publicirano je u knjizi “Djeca medija, Od marginalizacije do senzacije”.

Pravobraniteljica je prikazala i zakonski okvir, odnosno propise kojima su zaštićena dječja prava u medijima te istaknula činjenicu da gotovo i nemamo sudske prakse u slučajevima kršenja dječjih prava u medijima.

U diskusiji nakon prezentacije uslijedila su brojna pitanja studenata, uglavnom povezana s pojedinim slučajevima poznatim javnosti te pitanja o ovlastima pravobraniteljiceu pojedinačnim slučajevima.