Predavanje za studente Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku

Predavanje za studente Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku

U okviru projekta “Uključene zajednice”, 8. prosinca 2020. je putem Zoom platforme održano predavanje za studente Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, koje je pratilo za oko 70 prijavljenih studenata pete godine, budućih učitelja i učiteljica, Prvo izlaganje održala je Ivana Zanze iz Udruge Roditelji u akciji – RODA. Ona je studente upoznala s projektom u kojem se senzibiliziraju stručnjaci i budući stručnjaci u sustavu odgoja i obrazovanja za teškoće i izazove s kojima se suočavaju djeca i obitelji počinitelja kaznenih djela: od trenutka optuženja, preko izvršavanja kazne do postpenalnog prihvata i integracije u zajednicu. Profesorica FOOZOS-a Ksenija Romstein studente je upoznala s istraživanjima o vidljivosti djece zatvorenika u školama, a potom je savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović studentima predstavila kontinuitet aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu u zaštiti prava i interesa ove osjetljive skupine djece, kojima se Ured bavi od 2006. Godine. Također je predstavila rad institucije Pravobranitelja za djecu općenito.

U drugom dijelu događaja, studentima su predstavljene slikovnice “Zašto je Gor nacrtao zub” i “Što muči Riku” koje su, u sklopu projekta, izradile tri partnerske organizacije: Udruga Korak po korak, Roditelji u akciji – RODA i Pučko učilište Korak po korak. Slikovnice su namijenjene djeci predškolske i mlađe školske dobi, a govore o tome koliko malom Goru i njegovoj sestrici Riki nedostaje tata koji je u zatvoru, kako to doživljavaju i kako se nose s time. Izrađene su kako bi roditeljima, odgojiteljima, skrbnicima, udomiteljima i učiteljima poslužile kao alat za podršku u razvoju suosjećanja i empatije druge djece prema djeci čiji su roditelji u zatvoru. Osim slikovnica, predstavljen je i letak sa smjernicama za razgovor s djecom o roditeljevom izvršavanju kazne zatvora.

U svojim komentarima studenti su pohvalili predavanja i inovativnost teme, s kojom većina do tada nije bila upoznata. Većina je izrazila i želju da se pobliže upozna s istraživanjima i načinima kako o ovakvim temama razgovarati sa svom djecom u razredu i kako djeci čiji su roditelji u zatvoru pružiti konkretnu pomoć i podršku.