Predavanje za studente komunikologije

Predavanje za studente komunikologije

Djevojka_TURNa poziv voditeljstva kolegija Mediji i djeca, 16. svibnja 2012. savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak održala je predavanje za studente prve godine diplomskog studija komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. U uvodnom dijelu predavanja savjetnica je studente upoznala s osnovnim pojmovima i činjenicama o dječjim pravima te s ulogom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za djecu.

Drugi dio predavanja bio je posvećen prikazivanju djece s teškoćama u razvoju u medijima. Namjera je bila da se, upoznajući studente s elementarnim znanjima o djeci s teškoćama u razvoju, njihovim specifičnostima, mogućnostima i pravima u društvu, unaprijedi njihovo znanje i ukaže na probleme vezane uz predstavljanje djece s teškoćama u medijima.

Osim teoretskog osvrta na uvriježene i prepoznate “okvire” u kojima se prikazuju djeca s teškoćama u medijima, savjetnica je studentima pokazala i primjere iz tiskanih medija, koji potkrepljuju poznatu teoriju. Edukacija o ovoj temi trebala bi biti sastavni dio sustavne edukacije budućih novinara. Vjerujemo da će i ova sažeta informacija, studentima biti od pomoći kad u budućnosti u svome radu budu u prilici izvještavati o djeci s teškoćama u razvoju.