Predavanje za studente Pravnog fakulteta u Zagrebu

Predavanje za studente Pravnog fakulteta u Zagrebu

PUP sjenaNa poziv Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pravobraniteljica Mila Jelavić održala je 29. studenoga 2013. predavanje studentima 5. godine, na  kolegiju Maloljetničko kazneno pravo. Predavanje  je pratilo šezdesetak studenata.

 

Pravobraniteljica je govorila o načinu rada Ureda pravobraniteljice za djecu te područjima kojima se Ured bavi s naglaskom na kaznenopravnu zaštitu. Govorila je o djeci kao počiniteljima kaznenog djela i prekršaja, njihovoj poziciji u postupku te upitima i prijavama s kojima se njezinom Uredu javljaju njihovi roditelji ili druge osobe iz njihova okruženja ili sama djeca. također je govorila o djeci kao žrtvama kaznenih djela i prekršaja, njihovoj zaštiti, postupanju Ureda po prijavi, iskustvu u obilascima djece u zatvorskim ustanovama (pritvor, maloljetnički zatvor , odgojni zavod, dom za odgoj), itd.

Studente je zanimalo ima li sudskih presuda protiv medija u slučajevima kad se tijekom postupka otkrije privatnost odnosno identitet djeteta koje je bilo počinitelj ili žrtva kaznenog djela. Također ih je zanimalo kakve su ovlasti pravobraniteljice u postupanju po prijavama, kakva je učestalost prijava općenito o kršenju dječjih prava, s naglaskom na prijave kad su djeca počinitelji ili žrtve kaznenih djela ili prekršaja, te kakav je tretman maloljetnika u odgojnim ustanovama.