Predstavljanje programa Udruge Roda u Kaznionici u Požegi

Predstavljanje programa Udruge Roda u Kaznionici u Požegi

RodeLogoU Kaznionici u Požegi 10. prosinca 2014. izvršna direktorica Udruge Roda Ivana Zanze predstavila je projekt MA#ME kojim će Udruga obuhvatiti zatvorenice – majke na izdržavanju zatvorske kazne. Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom u Požegi i Centrom za podršku i razvoj civilnog društva iz Pakraca, a u suradnji s pravobraniteljicom za djecu i Upravom za zatvorski sustav. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Cilj projekta je povećati zapošljivost, socijalnu uključenost i kvalitetu života zatvorenica i njihovih obitelji, posebno djece te unaprijediti roditeljske vještine kroz edukaciju i osnaživanje zatvorenica u majčinskoj ulozi. Različitim aktivnostima usmjerenim podršci i edukaciji zatvorenica, ali i senzibiliziranju cjelokupne javnosti, Roda će kroz projekt raditi na poboljšanju uvjeta odrastanja ove posebno stigmatizirane, izolirane i „nevidljive“ djece koja su često i sama kažnjena bez krivnje.

Roda je dobila i nagradu Nacionalne zaklade za društvenu inovaciju za 2014. za prijedlog društveno-poduzetničke aktivnosti u Kaznionici u Požegi „Rešetke nisu prepreka“. O vrijednosti rada Rode i ovog projekta kao inovativne i nagrađene društvene intervencije govorila je i zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, a njegovo provođenje u Kaznionici pozdravio je i pomoćnik ministra pravosuđa za zatvorski sustav Ivica Šimac.

Ovom prigodom Rode su Kaznionici uručile i darove –tri računala potrebna za provedbu aktivnosti projekta te prikupljene društvene igre za djecu koje su donirali roditelji iz cijele Hrvatske na poziv Roda, kako bi djeca koja posjećuju roditelje u zatvoru vrijeme u posjeti provela opušteno i zabavno, u zajedničkim aktivnostima s roditeljem. Ranije, u veljači 2014., udruga je donirala 100 kompleta knjiga o roditeljstvu svim kaznenim ustanovama, a 1150 ostalih knjiga koje su sakupile od građana i institucija donirali su knjižnici Kaznionice u Požegi. Predstavljanje ovog vrijednog projekta i uručivanje donacije pratila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.