Predstavljanje projekta „Prijelaz s institucionalne na skrb i podršku u zajednici za djecu, mlade i osobe s invaliditetom u Hrvatskoj“

Predstavljanje projekta „Prijelaz s institucionalne na skrb i podršku u zajednici za djecu, mlade i osobe s invaliditetom u Hrvatskoj“

U Zagrebu je 1. ožujka 2023. održano predstavljanje projekta „Prijelaz s institucionalne na skrb i podršku u zajednici za djecu, mlade i osobe s invaliditetom u Hrvatskoj“ kojeg su zajednički pokrenuli Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Svjetska Banka. Svrha je spomenutog projekta pružanje tehničke pomoći institucijama koje će započeti proces deinstitucionalizacije i okrenuti se razvijanju alternativnih usluga podrške u zajednici. On uključuje aktivnosti uz osiguranje pristupačnog stanovanja u zajednici te pristupa javnim uslugama, osobnoj asistenciji i vršnjačkoj podršci. Projektom se planira pružanje podrške domovima socijalne skrbi, njihovim štićenicima te ostalima koji koriste njihove usluge u prijelazu iz institucionalnog u obiteljsko okruženje ili samostalan život u zajednici uz podršku. Projekt će se provoditi tijekom dvije godine, do kraja 2024., a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda + (ESF+).

Aktivna politika deinstitucionalizacije prepoznata je kao jedno od prioritetnih područja u programu Vlade RH, pa tako i unutar sustava socijalne skrbi, s ciljem osiguravanja prava na život u zajednici osoba koje još uvijek žive u institucijama.

U sklopu provedbe projekta tehničke pomoći izradit će se individualni planovi transformacije za 38 državnih domova socijalne skrbi koji još nemaju individualne planove ili nisu pokrenuli proces prijelaza s institucionalne skrbi. U planu je i uspostava sustava praćenja ovoga procesa.

Na konferenciji su također predstavljeni primjeri dobre prakse prijelaza s institucionalne skrbi na skrb u zajednici u Hrvatskoj (CPUZ Izvor Selce, CPUZ Zagorje, CZR Zagreb, CZR Stančić, CPUZ Ozalj i Dom za odrasle osobe Turnić). Svoja iskustva podijelili su i pojedinci koji su iselili iz ustanova i danas žive samostalno, uključeni u zajednicu.

Skupu je prisustvovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović (Foto: www.vijesti.hrt.hr).